8 savjeta kako tijekom spavanja čuvati svoju bebu na sigurnom

Marygrace Taylor

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS) strašan je i za pomisliti! To čak može uzrokovati da potrošite puno vremena kružeći oko svoje bebe tijekom spavanja prvih nekoliko tjedana kod kuće. Iako stručnjaci ne znaju sve uzroke SIDS-a, oni znaju da se događa rijetko i da ima dosta stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi se smanjio rizik.

Evo što trebate znati.

1. Mjere opreza počinju već u trudnoći

Pružite bebi dobar početak s odgovarajućom prenatalnom skrbi. Također je bitno čuvati vlastito zdravlje u trudnoći i izbjegavati bilo kakvo mjesto koje bi moglo predstavljati opasnost za zdravlje, i u ekološkom smislu!

2. Stavite bebu da spava na leđima

Bilo da se radi o dnevnom ili noćnom spavanju, djeca mlađa od 1 godine uvijek trebaju spavati na leđima kako bi se smanjio rizik od SIDS-a. Izuzetak: Ako se okrene na bok ili trbuh, u redu je ostaviti bebu tako, jer se ona vjerojatno sama može vratiti natrag.

3. Uvjerite se da je kolijevka sigurna

Kolijevka treba zadovoljiti aktualne sigurnosne standarde i njezin madrac treba biti pokriven čvrsto zategnutom plahtom po mjeri. To znači da ne morate pretjerivati s ogradicama i navlakama (koje se ionako ne preporučuju).

4. Bez dodatnih predmeta u kolijevci

To znači da nema plišanih životinja, labave posteljine, jastuka, odbojnika, popluna, plahti ili bilo kojih drugih predmeta koji bi potencijalno mogli ugušiti bebu dok spava. Vašoj bebici neće smetati ako je krevetić prazan!

5. Spavajte u blizini svoje bebe

Držite kolijevku ili krevetić nadohvat ruke. Bez obzira koliko to želite, ne dajte joj spavati u svom krevetu jer to zapravo može povećati rizik od SIDS-a.

6. Nemojte pregrijavati bebu

Neki od znakova pregrijavanja bebe su znoj ili vruća prsa ili čelo. Općenita je uputa da bebu treba obući samo jedan sloj više od sebe kako bi joj bilo dovoljno toplo.

7. Dajte joj dudu

Duda tijekom spavanja ili drijemanja može smanjiti rizik od SIDS-a. Ali, ako beba nije zainteresirana, to je također u redu! Ne morate to nametati.

8. Budite pažljivi s proizvodima koji smanjuju rizik od SIDS-a

Unatoč tome što piše na pakiranju, ogradice, posebni madraci i pozicioneri za spavanje nisu dokazali smanjivanje rizika od SIDS-a. Ovisno o proizvodu, oni čak mogu predstavljati opasnost od gušenja!

Pristanak na kolačiće