Najbolje rješenje za bebin san: rutina odlaska u krevet

Caitlin Boyle

Zamislite da ste u skupom restoranu i uživate sa svojim najboljim prijateljima. Želite ispričati neki smiješan vic kad, bez ikakva upozorenja, neko vas odvuče sa zabave i ubaci u krevet. Bilo bi teško zaspati, zar ne? Zapravo biste vjerojatno htjeli zaplakati! Točno tako se osjeća vaše dijete bez rutine odlaska na spavanje: zbunjeno, prgavo i pomalo zabezeknuto.

Rutina odlaska u krevet daje bebi upozorenje da je vrijeme za umirivanje. Taj proces također smanjuje plač i odlazak u krevet pretvara u prekrasnu priliku za zbližavanje umjesto borbe. I kao što svaki nenaspavani roditelj može potvrditi, ne postoji ništa tako lijepo kao dobro naspavana beba (i prilika za dragocjeno vrijeme odrastanja!).

Budite dosljedni...

Čitanje knjige ili kupanje je opuštajuće za svakoga, bez obzira na dob, ali priča ili mjehurići nisu nužni kako biste mogli zaspati. Najvažniji dio rutine odlaska u krevet je dosljednost.

Ako slijedite određeni obrazac – bilo da je to pjevanje pjesme, nježna masaža bebe ili lagani ples uz laganu glazbu u mračnoj sobi, beba će početi očekivati ono što dolazi (san!).

...No, ne budite previše dosljedni!

Ako ste ikada otišli na godišnji odmor i zaboravili ponijeti bebinog specijalnog medu (oh, kakav užas!), onda znate da je fleksibilnost ključni dio mirnog bebinog sna.

Potaknite svoje dijete da bude prilagodljivo ugađajući mu povremeno. Ako vaše dijete uživa u bijelom šumu, mijenjajte između ventilatora i šuma uređaja. Ako vaše dijete obično spava u pidžami sa stopicama, jednom ili dva puta tjedno pokušajte s vrećom za spavanje.

Maženje prije spavanja je jedan od najslađih dijelova roditeljstva, ali sve mame moraju ponekad imati pauzu. To je sjajan razlog da drugi roditelj, baka ili djed, ili dadilja povremeno stavi vaše dijete na spavanje: Ako se beba navikla da to uvijek radite vi, može se protiviti spavanju kad bilo tko drugi pokuša provesti rutinu odlaska u krevet. Dakle, opustite se na kauču i svako malo pustite neka netko drugi stavi bebu na spavanje – to će se u budućnosti isplatiti.

Neka bude kratko i slatkoRutina odlaska u krevet vaše bebe ne mora biti komplicirani ples koji vas ostavlja iscrpljenom.

Pokušajte 10 do 15 minuta čitanja knjiga, pjevanja uspavanke ili mirne igre u zamračenoj sobi. Dajte signal svojim tonom i ponašanjem da se bliži vrijeme spavanja – pričajte tiho i zijevajte. (Možda se čak i ne morate pretvarati!)

Zatim promijenite pelene, ponudite bocu ili dojenje, operite joj zube ili desni te joj obucite udobnu pidžamu. Mnoge mame imaju uspjeha s umotavanjem, zbog čega se novorođenčad osjeća posebno sigurno – plus, izgledaju preslatko zamotani kao palačinkica!

Pokušajte stavljati bebu da spava dok je pospana, a ne kada je već klonula u vašim rukama. Ako se probudi usred noći i više nije s vama, beba može biti zbunjena te se boriti da zaspi bez vas

Pristanak na kolačiće