Rješenja za bebin san koja su mame već isprobale

Caitlin Boyle

Nove mame: Biste li radije dobili na lutriji ili spavali cijelu noć?

Čak i ako ste zastali da razmotrite svoj odgovor, vaše srce vjerojatno pršti od radosti, ali kapci su možda teški kao cigle.

Manje spavanja zbog bebe ne možete razumjeti sve dok ne prođete kroz to. Pokušajte s ovim rješenjima za bebino spavanje kako biste imali mirnu noć i vi i vaš mališan, bez obzira na dob.

Novorođenčad do 3 tjedna starosti

Vaše će novorođenče spavati 16 do 18 sati dnevno, ali će se vjerojatno buditi svakih 2 do 3 sata za jelo. Naravno, to će varirati kod svake bebe.

Dok ciklusi buđenja i spavanja novorođenčeta mogu biti teški za vas, to je sasvim normalno i nužno za opstanak vaše bebe. Beba od tri tjedna ne može biti razmažena, pa je važno stvoriti osjećaj sigurnosti kad reagirate na bebin plač.

Iako će se buditi danonoćno, jako je bitno naučiti svoje dijete razliku između dana i noći. Budite razigrani i komunicirajte s njim kad se probudi tijekom dana, ali neka svjetla budu prigušena i vaš glas tih kad se probudi po noći. S vremenom, ona će noću početi spavati u dužim komadima bez buđenja.

Mnogi roditelji pouzdaju se u zvukove ušuškavanja kako bi opustili nemirne bebe. Glasno (vrlo glasno!) govorite „ššš, ššš, ššš”, dok ga nježno njišete naprijed – time oponašate zvukove i osjete u maternici. Umotavanje također može pomoći bebi da se osjeća sigurno.

I budite hrabri: Prvih nekoliko tjedana su teški, ali rutina odlaska u krevet vaše bebe postat će lakša.

Bebe 2 do 4 mjeseca starosti

Najbrže konsolidiranje bebinog sna javlja se u prva četiri mjeseca života, što znači da će vaša slatka beba vjerojatno spavati u dužim komadima uskoro, ako već nije.

Izraz „spavati cijelu noć” pomalo je pogrešan naziv – to može značiti spavanje u komadu od osam sati, od ponoći do 5 sati ujutro ili od 22 do 6 sati ujutro. Većina beba će spavati preko noći s 2 do 3 mjeseca starosti (jupiii!), ali neke bebe ne spavaju cijelu noć dok nisu puno starije.

Međutim, možete pomoći vašoj 2- do 4-mjesečnoj beba razvijati zdrave navike spavanja – što znači da ćete i vi spavati bolje! Vaša beba se može probuditi nekoliko puta tijekom noći, čak i kad nije gladna. Ako nije naučila sama se vratiti na spavanje, može plakati za vama. Spuštanje bebe kad je pospana, a ne kada je u potpunosti zaspala, može pomoći da nauči kako se smiriti i ponovno zaspati.

Bebe se često mrdaju i mogu praviti veliku buku kad spavaju, pa kad čujete cviljenje, pričekajte nekoliko minuta prije nego što požurite u pomoć. Dajte joj priliku da se sama vrati na spavanje.

Bebe svih uzrasta

Nema potrebe pojačavati termostat ili pretopljavati svoju bebu. Ako je vama ugodno u pidžami i s laganim pokrivačem, i njoj će biti ugodno u pidžamici i vrećici za spavanje ili povijenoj u peleni. Ugodno znači suho.

Konačno, uvijek stavite bebu spavati na leđima u prostoriji bez dima. Izbacite deke, igračke, jastuke ili odbojnike iz kolijevke ili krevetića jer to može predstavljati opasnost od gušenja.

Pristanak na kolačiće