Rutina odlaska u krevet: od 10 do 12 mjeseci

Rachel Morris

Dobra rutina odlaska na spavanje ključna je za rast vaše bebe starije dobi. Imajte na umu ova rješenja za spavanje kada stavljate svoje maleno na noćno spavanje.

Od puzanja do poboljšane koordinacije ruku s očima, vaša će beba naglo napredovati kako se bude približavala dobi od godine dana, u čemu ni spavanje nije iznimka. Do sada se ona vjerojatno odvikla od prijašnje rutine noćnog hranjenja i možda primijetite da se mijenjaju i njezine navike spavanja. Ove tehnike spavanja pomoći će vam da osigurate vašem malenom da dobije potreban odmor tijekom posljednjih nekoliko mjeseci njegove prve godine.

Omogućite dovoljno sati sna Kada vaša beba malo naraste, potrebno joj je manje sna nego kad je bila novorođenče – oko 14 sati u jednom danu. No još uvijek joj je potrebno da odspava dvaput po danu kao i dosad, što je vrlo važno za njezin rast i razvoj.

Budite dosljedni Redovita rutina odlaska na spavanje velik je korak u postizanju mirnih noći. No možda primijetite da se, kako beba raste, njezini interesi mijenjaju. Ako vaša rutina nije djelotvorna kao prije, razmišljajte o tome da promijenite jednu od aktivnosti koja prethodi spavanju (npr. čitajte knjigu umjesto pjevanja uspavanke). No uvijek pazite da aktivnosti budu tihe i umirujuće te ih obavljajte istim redoslijedom svake večeri, tako da vaša beba zna da nakon večernjeg rituala dolazi spavanje.

Nemojte se zadržavati u bebinoj sobi U ovoj dobi, kao dio jedne od ključnih razvojnih faza, vaša beba počinje razumijevati stalnost stvari, tj. činjenicu da ljudi i stvari nastavljaju postojati čak i ako ih ona ne vidi. Ako zna da se nalazite na nekom drugom mjestu u kući, vaša bi se beba mogla uznemiriti kada napustite sobu kako bi vas navela da se vratite. Ako vaša beba stvarno zaplače, provirite glavom u njezinu sobu, no nemojte paliti svjetlo, podizati je ili ostajati predugo u sobi. To će vašoj bebi pomoći da nauči da može ponovno zaspati sama.

Pobrinite se da soba vaše bebe bude sigurna Kada napuni otprilike godinu dana, u sljedećoj ključnoj razvojnoj fazi vaša će se beba možda moći samostalno podići u stojeći položaj. Imajte to na umu kod procjenjivanja sigurnosti sobe u kojoj se nalazi bebin krevetac. Uklonite sve fotografije, slike ili dekorativne elemente koje bi mogla dohvatiti.

Za starije bebe (i bebe bilo koje dobi), ključna je dosljednost, pa se pokušajte držati iste rutine stavljanja bebe na spavanje svakog dana, čak i kada boravite izvan kuće. Ako je beba dobro odmorena, i mama je sretna i dobro odmorena!

Pristanak na kolačiće