Osnove o spavanju: rutina odlaska u krevet vikendom i praznicima

Pamela Kruger

Čak i ako vaše dijete tako dobro spava tijekom tjedna, možda će imati poteškoća sa spavanjem preko vikenda ili kada otputujete na odmor. Za bebe je dosljednost od presudne važnosti, pa kada se nađu na nekom novom mjestu ili kada se poremeti njihova uobičajena rutina, tome se ponekad teško prilagode.

Pročitajte u nastavku savjete o tome kako sačuvati dragocjeni san svog djeteta bez obzira na to gdje se nalazite.

1. Prilagodite aktivnosti rasporedu svog djeteta

Ako vaše dijete obično spava između 13 i 15 h, napravite izlet u zoološki vrt prije ili nakon tog vremena. To će možda zahtijevati usporavanje tempa i vraćanje kući ranije nego što biste željeli, no pomoći će vašem djetetu da bude odmoreno, sretno i spremno za sljedeći izlazak.

2. Ponesite predmet koji vašem djetetu pomaže da se osjeća sigurno

Ako imate sa sobom taj dragocjeni predmet, pružit će vašem djetetu utjehu i pomoći mu da se osjeća sigurno kako bi lakše zaspalo.

3. Stavite dijete na spavanje na isti način kao kod kuće

Prigušujete li svjetlo, trljate li mu leđa i pjevate uspavanku kada ste kod kuće? Pridržavanje te rutine u hotelu pomoći će djetetu da se osjeća sigurno i zaštićeno.

4. Nemojte početi spavati u istom krevetu kada niste kod kuće

Ako dopustite djetetu da spava s vama u bračnom krevetu na putovanju, vaše će dijete htjeti spavati s vama i kada se vratite kući.

5. Dajte djetetu vremena da se prilagodi

Svako mjesto izvan kuće za dijete je strano i novo. Nemojte se iznenaditi ako zaplače prilikom odlaska na spavanje ili ako se noću budi češće nego obično. Ako se to dogodi, postupite na isti način kako biste postupili kod kuće: Nakon prve noći, vaše bi se dijete trebalo početi prilagođavati i ponovno spavati.

6. Pokušajte raditi naizmjence u timu

Kada nije razumno da se cijela obitelj prilagodi djetetovom vremenu za dnevni san, nemojte to učiniti! Možda jedan od roditelja, djed ili baka može ostati s djetetom dok spava, tako da ostatak obitelji može uživati na klizanju ili nekom zanimljivom obilasku.

7. Idite na duge vožnje automobilom noću

Mnoga djeca čvrsto zaspu vozeći se u automobilu. Ako je i vaše jedno od njih, pokušajte putovati noću. Obucite dijete u pidžamu tako da ga samo možete prenijeti u krevet kada stignete kući.

8. Isprekidajte popodnevnu vožnju

Ako morate putovati automobilom četiri ili pet sati u popodnevno vrijeme, načinite nekoliko stanki tijekom kojih se vaše dijete može fizički kretati. Pomažući mu da potroši energiju spriječit ćete da previše spava tijekom dana kako biste ga navečer mogli staviti na spavanje.

9. Nadoknadite

Ako vaše dijete preskoči dnevni san ili odrijema samo pola sata u svojim kolicima, pokušajte ga staviti na spavanje ranije te večeri kako bi nadoknadilo san. Sljedećeg dana nastavite s uobičajenom rutinom.

Ako je vaše dijete prije odlaska na put spavalo prema uhodanom rasporedu, budite uvjereni da će ponovno.

Pristanak na kolačiće