Mama mami: Spavanje tijekom cijele noći nešto je vrijedno slavlja

Isabel, moje prvo dijete, stigla je na svijet zdrava i bucmasta, s 3,89 kg i puno tamne smeđe kose. Kao i svaka mlada mama, pomislila sam da je gotovo s noćima mirnog neprekinutog sna.

I bila sam u pravu!

Isabel je u početku imala neredovite navike spavanja, zbog čega smo moj muž i ja bili budni u svako doba noći. Jedva sam čekala trenutak kada će moja beba spavati tijekom cijele noći. Naravno, ta prekretnica se ne dogodi odmah, ali na kraju se ipak dostigne.

Evo moje priče sa spavanjem.

Polako, ali sigurno

Do 3. mjeseca, Isabel i ja smo uspostavile rutinu odlaska u krevet: kupka, njega, priča, kolijevka. Ta redovita rutina pomogla je da se smiri na kraju dana i označila vrijeme za odmor. Svoju novu bebu stavljala sam na spavanje svaku večer do 2 sata ujutro, kada se budila za sljedeće hranjenje.

Skoro na cilju

Postupno, Isabel se budila svaki put malo kasnije – prekretnica u bebinom razvoju koja je i meni pružila malo priželjkivanog odmora. Moj je cilj bio postići da spava bez prekida do 5 ujutro.

I uspjela je!

Prvi put kada je Isabel prespavala sedam sati u komadu, bila sam pomalo iznenađena. Znala sam da ću na kraju postići da moja beba spava cijelu noć, ali na žalost, moje tijelo je bilo spremno da se probudi i prije. Dojke je potrebno prazniti po redovitom rasporedu, tako da, dok je ona spavala, ja sam ionako bila budna s prilično bolnim, punim dojkama!

Brzo hranjenje

Čim bi se Isabel probudila, odmah bih je nahranila i osjetila trenutačno olakšanje. Ona bi ispila mlijeko iz obje dojke i opet brzo zaspala!

Nakon još jednog tjedna, moje su se grudi navikle i srećom, Isabel je nastavila spavati cijelu noć.

Sada kada je Isabel nekoliko godina starija, sjajno spava. Iako mi ponekad nedostaje vrijeme kada je bila beba, sigurno ne žalim za vremenom kada sam cijelu noć bila na nogama zbog njezinog neredovitog spavanja. Sada cijela obitelj mirnije spava!

Pristanak na kolačiće