toddlers-and-imaginary-play

Djeca jasličke dobi i maštovita igra

Cheryl Lock

  • Lokacija:

    U zatvorenom, na otvorenom

  • Promiče:

    Razvoj vještina učenja

  • Što će vam trebati:

    Kartonska kutija, stara odjeća

Način igranja
Pomognite djetetu da leti zrakom poput superheroja u društvu svojih ljubimaca tigrova i sve to bez napuštanja sigurnosti sobe. Lako je rasplamsati maštu djeteta pomoću jednostavnih pomagala i igračaka. Ne zamarajte se modernim spravama, već iskoristite stare predmete. Primjerice, ogromna kartonska kutija može postati svemirski brod ili čak improvizirani kajak.

Stara odjeća može biti neobično zabavna u igri pretvaranja: može se pretvoriti u cijeli niz novih vrsta odjeća, poput liječničke uniforme ili odijela poslovnog čovjeka.

Trikovi i savjeti
Oduprite se želji da budete pretjerano uključeni u pretvaranje ili previše logični. Osnovna je ideja igre mašte dopustiti slobodu djetetovoj mašti.

Ako biste mu željeli pomoći oko novih načina pretvaranja, pokušajte mu dati jednostavne prijedloge ili scenarije, a zatim dopustite da on dalje vodi. Primjerice, možete predložiti da glumi da je upravo čuo dobre vijesti. Pitajte ga kako bi on reagirao i dopustite da dijete dalje vodi.

Još je jedna zabavna ideja smisliti drugačiju priču za djetetov najdraži film ili knjigu. Dio te igre je smišljanje novih likova i zapleta. Možda biste mogli i zapisati priču dok glumite, a to će dodati dodatnu razvojnu dimenziju igri.

Što god predložili, neka bude što jednostavnije i slijedite vodstvo vašeg djeteta kako bi ono izvuklo najviše iz igre.

Učenje i rast
Zamišljeni svjetovi dopuštaju djeci jasličke dobi da probaju razne stvari i reagiraju u skladu s onim što se dogodilo. Igra pretvaranja odličan je način za odglumiti razne zamišljene scenarije i vježbanje reakcija koje se mogu primijeniti u stvarnom životu. Potaknite dijete da nastavi s maštovitom igrom tako da povremeno dodajete nove rekvizite.

Vjerojatno će vam se svidjeti i: