helping-your-toddler-learn-to-play-with-others

Pomaganje djetetu jasličke dobi da se nauči igrati s drugima

Cheryl Lock

  • Lokacija:

    U zatvorenom, na otvorenom

  • Promiče:

    Društveni razvoj

  • Što će vam trebati:

    Sve što potiče interaktivnu igru (blokovi za slaganje ili igračke koje će grliti)

Pripremate se za prvi dogovor za igru? Pročitajte u nastavku kako će igra s drugom djecom pomoći vašem djetetu pri svladavanju važnih novih društvenih vještina poput dijeljenja, izmjenjivanja, poštivanja pravila i pregovaranja.

Prije nego djeca jasličke dobi započnu igru s drugom djecom, moraju se naučiti igrati pokraj njih. To se naziva „paralelno igranje".

Način igranja
Paralelno igranje je kada se dvoje djece jasličke dobi igra jedno pokraj drugog. Na prvi pogled moglo bi vam se činiti da nema interakcije. Ali ako pomnije pogledate, vidjet ćete da, ako jedno podigne kocku za igranje, velika je vjerojatnost da će i drugo napraviti isto to.

Trikovi i savjeti
Ako ste organizirali dogovor za igru vašem djetetu jasličke dobi, nemojte se zabrinuti ako izgleda kao da se ne igra izravno s drugim djetetom. Ono čini upravo ono što treba kako bi naučilo kako se slagati s drugim ljudima. Nadgledajte njihove aktivnosti i omogućite pristup mnogim igračkama. Ograničite igru na najviše sat vremena – djeca u toj dobi imaju vrlo kratak raspon pažnje.

Učenje i rast
Paralelna igra najčešće je prvi korak u razvijanju pozitivnih društvenih odnosa vašeg djeteta izvan obitelji. Ono najčešće počinje kada dijete počne oponašati drugu djecu, poput hranjenja lutki ili pričanja na telefon. Osjećaj reda postaje važan vašem djetetu za to vrijeme i nemojte se iznenaditi ako zateknete dijete kako slaže igračke u redoslijedu ili ako želi bojiti samo određenim bojicama u neko drugo doba.

Važno je imati na umu da dijete u tom razdoblju nije još ovladalo društvenom interakcijom s ostalom djecom i pomoću igranja uz vršnjake ono se uči društvenim zadacima, poput dijeljenja, vođenja i slijeđenja.

Vjerojatno će vam se svidjeti i: