10. tjedan trudnoće

Vaša beba

Razvoj ruku i nogu bio je glavna vijest prošlog tjedna, ali ovog tjedna radi se o ušima. Ušne školjke razvit će se do kraja ovog tjedna, a sada su smještene vrlo nisko na glavi. Kako glava raste, one će se pomaknuti na svoja prava mjesta.

Uskoro će vaš glas bebici biti najdraži zvuk!

Također se razvijaju oči vašeg mališana. Temeljna struktura organa za vid već je na mjestu i kapci počinju prekrivati oči koje se još uvijek nalaze na stranama glave.

Dijelom zahvaljujući kostima koje se razvijaju i udovima koji se produžuju, fetus sada teži oko 2,5 grama i dugačak je od 2 do 3 centimetra, od tjemena do stražnjice.

Prvi zubić vaše bebe probit će tek nekoliko mjeseci nakon rođenja, ali već sada se počinju formirati sićušni zubni izdanci. Kada se rodi, vaša bebica će u svojim desnima imati 20 mliječnih zuba koji će postepeno nicati tijekom prvih godina života, kao i trajne zube koji će se razvijati unutar desni.

Vaša trudnoća

Od sada nadalje, vaše srce će pumpati više krvi kroz žile i do 32. tjedna trudnoće u svom ćete tijelu imati 40 do 50 posto više krvi nego prije trudnoće!

Kao što možete pretpostaviti, ta dodatna količina potrebna je za opskrbu maternice i posteljice. Kada smo već kod krvotoka, mjere koje sada poduzmete za poboljšanje cirkulacije mogu vam pomoći u sprečavanju proširenih vena kasnije u trudnoći. Redovite šetnje, ležanje na lijevoj strani, podizanje nogu (s podrškom za koljena), sjedenje bez prekriženih nogu – sve to može spriječiti usporavanje cirkulacije.

Što kažu stručnjaci

"Ako ste kao dijete preboljeli vodene kozice, tijekom trudnoće ćete svojoj bebi prenijeti zaštitna antitijela," kaže dr. Suzanne Dixon. "Međutim, u nekim situacijama morate poduzeti posebne mjere opreza – primjerice, ako niste preboljeli vodene kozice kao dijete."

Pristanak na kolačiće