38. tjedan trudnoće

Vaša beba

Smatra se da je vaša beba sada došla do punog termina iako je do predviđenog dana poroda ostalo još dva tjedna. Osamdeset i pet posto beba rodi se unutar dva tjedna od predviđenog datuma, tako da ćete vjerojatno roditi u sljedeća četiri tjedna!

To ne znači da trebate zanemariti sve ostalo i čekati da vam počnu trudovi – vaša beba možda odluči da bi još neko vrijeme radije ostala tamo gdje jest.

Brzina rasta vašeg mališana smanjuje se, ali beba još uvijek napreduje: dužinom je možda već i prešla 50 cm, a teži vjerojatno malo više od 3 kg. Od sada pa nadalje činit će vam se kao da nosite cijelu bundevu u trbuhu!

Dok vi pazite na znakove poroda, vaša beba odbacuje lanugo, tanke dlačice koje su joj mjesecima prekrivale tijelo. Kada se rodi, možda će ih još uvijek imati malo na ramenima, čelu i vratu. Također će odbaciti većinu, a možda i sav, verniks – kremastu voštanu tvar koja joj je štitila kožu od plodne vode.

Što se događa s odbačenim verniksom i lanugom? Nešto završi u crijevima bebe gdje postane dio mekonija. Mekonij je zelenkasto-crna, katranasta tvar od koje će se sastojati prva stolica vaše bebe nakon poroda. Također se sastoji od mrtvih stanica, plodne vode i otpadnih tvari iz bebine jetre, gušterače i žučnog mjehura. I bebini bubrezi također filtriraju dio otpada, ali oni će proraditi tek nakon rođenja.

Vaša trudnoća

Kako beba raste, radi sve jači pritisak na vaš mjehur koji je sada zgnječen poput palačinke. Možda odlazite na zahod češće nego što ste mislili da je moguće!

Ma koliko vam se to čini nepraktičnim, pijte puno vode. Pokraj sebe stavite veliku bocu vode da možete smanjiti broj odlazaka u kuhinju (i čuvati snagu za odlaske na zahod).

Vrijeme je da prođete kroz bilješke s trudničkog tečaja i razmislite o položaju u kojem ćete htjeti rađati. Neke žene radije stoje tijekom trudova, dok drugima pomaže klečanje na rukama i koljenima. Treće pak provode mnogo vremena u stolici za ljuljanje.

Bez obzira na koji se odlučite, najbolje je sada vježbati različite položaje – vi i vaš partner možda se nećete moći sjetiti svih opcija kad dođe veliki dan!

Jeste li već nabavili autosjedalicu za bebu? Ako niste, vrijeme je da to sada učinite! Za siguran i službeno odobren prijevoz bebe od bolnice do kuće, trebali biste sjedalicu ugraditi tako da je okrenuta prema natrag.

Zapamtite: Samo 5 posto beba rodi se na predviđeni dan poroda, stoga je ovo svakako nešto što treba planirati unaprijed.

Što kažu stručnjaci

Možda više nećete biti gladni kada počnu trudovi, ali ako budete, trebate jesti laganu hranu. "Nekim ženama lijekovi protiv bolova ili sam intenzitet poroda mogu izazvati mučninu. Ako im je želudac pun, mučnina može dovesti do povraćanja," kaže stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling. "Najbolja hrana u tom slučaju ona je koja ne sadrži masnoće i stoga se može brzo probaviti, poput obične tjestenine, tosta i bistrih juha."

Pristanak na kolačiće