31. tjedan trudnoće

Vaša beba

Vaša beba je dugačka 28 cm kada je sklupčana (43 cm ispružena), a teži oko 1,5 kg i veličine je ananasa!

Beba je već nekoliko tjedana u fetalnom položaju, sa skvrčenim nogama i još uvijek će puno rasti! Ona neće toliko rasti u visinu koliko u težinu i ovaj mjesec će dobiti gotovo kilogram. Za samo devet tjedana bit će spremna da vas upozna!

Vaša trudnoća

Vjerojatno ste već prije par mjeseci počeli osjećati kako vam nedostaje zraka, ali sada vam je to vjerojatno još teže. To je zbog toga što vam maternica svojim neprestanim širenjem gura dijafragmu u pluća.

Ako vam beba leži nisko, možete se smatrati sretnicom! Žene kojima su bebe visoko imaju još više poteškoća s disanjem. Ako primijetite kako jedva dolazite do zraka, usporite i nekoliko puta duboko udahnite (što dublje možete). Pred kraj trudnoće (oko 37. ili 38. tjedna), možda vam bude malo lakše jer se beba spušta u zdjelicu i time olakšava pritisak na dijafragmu i pluća.

Vjerojatno već od drugog tromjesečja pazite na simptome prijevremenog poroda. Sada kada ste u trećem tromjesečju, vaše tijelo može početi vježbati za porod. Te probne kontrakcije zovu se Braxton Hicksove kontrakcije.

Razlikuju se od prijevremenih trudova i nisu znak za uzbunu. Kako prepoznati razliku? Ako su kontrakcije nepravilne i prestanu kada promijenite položaj ili malo hodate, vjerojatno se radi o Braxton Hicksovim kontrakcijama.

Pristanak na kolačiće