pregnancy-week-by-week-week-31

Vi ste u tjednu

31. tjedan trudnoće

Vaša beba

Mnogi liječnici preporučuju majkama da prate pokrete svoje bebe kada uđu u treće tromjesečje. Evo što trebate učiniti: otprilike u isto doba svaki dan (kada je vaša beba najaktivnija, ako je moguće), lezite i pratite koliko vremena treba proći da osjetite 10 udaraca, okreta ili vrpoljenja – bilo kakvih pokreta.

U idealnim slučajevima, to bi trebalo trajati manje od sat vremena. Mnoge žene tvrde da je potrebno samo nekoliko minuta, ovisno o dobu dana. Ako prođe sat vremena bez ikakvog pokreta, prezalogajite nešto, lezite i pokušajte ponovo. Ako još uvijek ništa ne osjećate, nazovite liječnika.

Vaša beba je dugačka 28 cm kada je sklupčana (43 cm ispružena), a teži oko 1,5 kg i veličine je ananasa!

Beba je već nekoliko tjedana u fetalnom položaju, sa skvrčenim nogama i još uvijek će puno rasti! Ona neće toliko rasti u visinu koliko u težinu i ovaj mjesec će dobiti gotovo kilogram. Za samo devet tjedana bit će spremna da vas upozna!

Ne brinite ako vam se čini da beba postaje sve manje aktivna kako tjedni odmiču. Sada rjeđe kretanje znači da je na pravom putu (naravno, pod uvjetom da svakoga dana izmjerite 10 pokreta unutar jednog sata, kako je prethodno opisano). Pokreti su joj sve manje nasumični i sve više organizirani. Također, u vašoj maternici više nema toliko mjesta koliko ga je bilo prije samo nekoliko tjedana. Budući da ima manje mjesta u maternici kao beba raste, ona se može kretati manje u trećem tromjesečju nego ranije u trudnoći. No, bebe se još uvijek redovito kreću i na bolje koordiniran način. Kako bi se osiguralo da je sve u redu s pokretima vaše bebe, sugerira se da svaki dan brojite pokrete bebe tijekom dva sata; ako osjetite 10 pokreta u tom vremenskom razdoblju, možete biti sigurni da je vaša beba dobro.

Vaša trudnoća

Vjerojatno ste već prije par mjeseci počeli osjećati kako vam nedostaje zraka, ali sada vam je to vjerojatno još teže. To je zbog toga što vam maternica svojim neprestanim širenjem gura dijafragmu u pluća.

Ako vam beba leži nisko, možete se smatrati sretnicom! Žene kojima su bebe visoko imaju još više poteškoća s disanjem. Ako primijetite kako jedva dolazite do zraka, usporite i nekoliko puta duboko udahnite (što dublje možete). Pred kraj trudnoće (oko 37. ili 38. tjedna), možda vam bude malo lakše jer se beba spušta u zdjelicu i time olakšava pritisak na dijafragmu i pluća.

Vjerojatno već od drugog tromjesečja pazite na simptome prijevremenog poroda. Sada kada ste u trećem tromjesečju, vaše tijelo može početi vježbati za porod. Te probne kontrakcije zovu se Braxton Hicksove kontrakcije.

Razlikuju se od prijevremenih trudova i nisu znak za uzbunu. Kako prepoznati razliku? Ako su kontrakcije nepravilne i prestanu kada promijenite položaj ili malo hodate, vjerojatno se radi o Braxton Hicksovim kontrakcijama.

PL_registration_cta_inarticle_banner

Vjerojatno će vam se svidjeti i: