17. tjedan trudnoće

Vaša beba

Ovog tjedna vaša se beba počinje lagano debljati. Mast koja nastaje, zvana još i adipozno tkivo, pomaže u stvaranju i zadržavanju tjelesne topline. Masno tkivo važno je i za metabolizam jer je izvrstan izvor energije. Ovo je razdoblje izuzetnog rasta: fetus je možda dugačak već 17 cm i težak gotovo 140 grama – veličine glavice luka.

Vaša bebica već nekoliko tjedana usavršava dva osnovna refleksa: sisanje i gutanje. Do rođenja, vaša će beba imati gotovo sve reflekse kao i vi – reflekse koji će joj pomoći da preživi i upozna svijet koji je okružuje.

Ako nosite curicu, poseban komplet tkiva razvija joj se u maternicu i vaginu. Ako ćete dobiti dječaka, ista ta tkiva kreću drugim putem: penis se već formirao, a počela se oblikovati i prostata. Stanice koje izlučuju testosteron, koje su nastale prošli mjesec, ključne su za usklađivanje ovih razvoja.

Vaša trudnoća

Pokušavate li se još uvijek uvući u odjeću koju ste nosili prije trudnoće? Vrijeme je za ulaganje u nekoliko komada odjeće koji će vam dobro pristajati. Možda će vas ugodno iznenaditi raznolikost i kvaliteta ponude današnje odjeće za trudnice.

Prošla su vremena haljina-šatora i slatkastih pastelnih boja. Bez obzira na veličinu i stil, sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara! Ako imate ograničeni budžet, možete pronaći povoljnu odjeću u prodavaonicama polovne odjeće ili posuditi od obitelji ili prijatelja. Nošenje trudničke odjeće možda je vaša prva službena objava trudnoće, stoga uživajte u pažnji koju ćete dobiti!

Nitko ne voli o tome govoriti, ali gotovo polovica svih trudnica dobije hemoroide. Hemoroidi su proširene vene rektuma – vene koje su se proširile zbog povećane količine i protoka krvi u području zdjelice.

Zatvor i naprezanje kod stolice također mogu uzrokovati hemoroide. Ako ste skloni proširenim venama ili ako ste tijekom prethodne trudnoće imali hemoroide, vjerojatno ćete ih sada dobiti. Najbolja prevencija? Pokušajte izbjeći zatvor konzumacijom vlaknaste hrane, dovoljnih količina vode i redovnom tjelovježbom.

Što kažu stručnjaci

"Kada ostanete trudni, mogli biste imati osjećaje drugačije od onih koje ste očekivali," kaže stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling. "Žene koje su mislile da će biti prestrašene, možda će biti pune samopouzdanja. A neke od žena koje su mislile da su potpuno spremne, možda se odjednom počnu osjećati nesigurno."

Pristanak na kolačiće