40. tjedan trudnoće

Vaša beba

Iako se mi odrasli volimo držati rasporeda, bebe nisu tako pedantne. Dok se vi veselite dolasku novog člana obitelji tijekom ovog tjedna, nemojte biti razočarani ako se vaša beba odluči zadržati u toplini i sigurnosti vašeg tijela još koji dan ili tjedan, ako se uopće usudimo reći!

Ako beba odugovlači, vaš liječnik će pažljivo pratiti njezino dobivanje na težini i način na koji podnosi kontrakcije kako bi bio siguran da je sve u redu.

Vaša je beba čvrsto sklupčana u maternici. Nije da ima puno izbora – prilična je gužva unutra. Čak i nakon poroda, tijelo će joj par tjedna ostati sklupčano u ovom fetalnom položaju.

Naviknuta je držati noge i ruke čvrsto sklupčane uz tijelo. Ako je vaša beba okrenuta na zadak (noge ili stražnjica okrenuti prema dolje), liječnik će je možda pokušati okrenuti. A ako to ne uspije, porazgovarat će s vama o mogućnosti poroda carskim rezom.

Vaša je beba vjerojatno dostigla konačnu dužinu i težinu koju će imati pri porodu – prosječna beba teži 3,5 kg i duga je oko 50 cm (dječaci su malo veći od curica). S obzirom da je tijekom proteklih nekoliko mjeseci proizvodila salo, 15 posto njezine tjelesne težine sada je salo i pomoći će joj da održava tjelesnu temperaturu u vanjskom svijetu.

Ostatak njezinog tijela – organi i tjelesni sustavi – također su spremni za život izvan maternice. U jetru je pohranila škrob za proizvodnju glukoze nakon rođenja, a u sebi ima i viška tekućine. Poput deve, dobro je opremljena za porod i za dan nakon njega, dok vama ne krene mlijeko.

Vaša trudnoća

Kako se bližite kraju trudnoće, odvojite malo vremena i razmislite o nevjerojatnoj transformaciji kroz koju je vaše tijelo prošlo u proteklih devet mjeseci. Vaša je maternica sada 1.000 puta veća nego kada ste začeli! A vaše su grudi dva do tri puta veće nego prije trudnoće kako bi se pripremile za dojenje. Svaka je dojka teža za oko pola kilograma.

Nemojte se brinuti ako vam trudovi nisu započeli u 40. tjednu. Čak i ako prođete termin, ne smatra se da porod kasni do 42. tjedna. Iako vjerojatno žarko želite vidjeti svoje dijete, pokušajte se opustiti i smatrajte ove posljednje dane kao priliku da odvojite malo vremena za sebe. Otiđite pedikeru ili pogledajte film. Pročitajte knjigu od korica do korica. Kada vam se beba konačno rodi, bit ćete na dužnosti 24 sata na dan i nećete tako lako moći pronaći vremena za sebe!

Kada se vaša beba rodi, možda ćete otkriti da je njezina točna dob različita od one koju ste izračunali na temelju posljednje mjesečnice ili trenutka začeća. Odmah nakon rođenja primalja ili liječnik procijenit će bebinu gestacijsku dob na osnovi tjelesnih osobina i neurološkog razvoja. Sigurno će vam biti zanimljivo usporediti te različite datume!

Što kažu stručnjaci

Jedna važna stvar koju morate obaviti u ovih posljednjih nekoliko dana jest pranje nove odjeće koju ste dobili ili kupili za bebu.

"Neki su odjevni predmeti tretirani kemikalijama kako bi zadržali teksturu i boju. Te kemikalije mogu iritirati osjetljivu kožu novorođenčeta ako se ne isperu," kaže stručnjak i medicinska sestra Linda Jonides.

Posebna napomena

Hvala što ste tijekom svoje trudnoće bili s nama. Nadamo se da je bilo sve kao što ste zamislili! Nadamo se da ćemo vas ponovno vidjeti ovdje – ovaj put na stranicama za novorođenče – gdje možemo nastaviti tamo gdje smo stali i dobro se zabaviti!

Pristanak na kolačiće