26. tjedan trudnoće

Vaša beba

Ovaj se tjedan počinju otvarati nosnice bebe, što joj daje mogućnost da vježba disanje služeći se svojim mišićima i plućima. Naravno, nema zraka koji bi mogla udahnuti pa stoga "udiše" i "izdiše" plodnu vodu. Kada se rodi, bit će stručnjak!

Vaša beba počinje razgibavati i neke od mišića za hranjenje – usnice i usta. Refleks sisanja toliko je jak da će sisati palac ili prste, ako joj ruka dopluta do lica. Na ultrazvuku se često mogu vidjeti bebe kako sišu palčeve u maternici. Štoviše, neke se bebe rode sa žuljevima od sisanja na prstima, palčevima, usnicama ili šakama! Sisanje je samo jedan od preko 70 refleksa koje će vaša beba imati kada se rodi.

U 26. tjednu, vaša je beba duga oko 35 cm i teška oko 800 grama – veličine glavice salate!

Hvatanje je sljedeći od mnogih refleksa. Ako novorođenčetu pružite prst, iznenadit će vas jačina njegova stiska. Vaša beba upravo sada vježba svoje hvatanje. Najdraža igračka joj je pupkovina koju uživa hvatati i povlačiti! Ali, ne brinite – vrpca to može izdržati.

Vaša trudnoća

Zapamtite: Ne zaboravite, vaša beba jede s vašeg tanjura i stoga morate stalno paziti što i koliko često jedete!

Također, morate paziti da se ispravno hranite zbog vlastite dobrobiti. Nizak šećer u krvi može uzrokovati vrtoglavicu, drhtavicu i umor. Malim i čestim obrocima održat ćete ujednačenu razinu šećera u krvi. Čak i kada niste kod kuće, nosite sa sobom male količine hrane poput voća ili jogurta kako ne biste zaglavili negdje bez nečeg hranjivog.

Mnoge žene nisu sigurne trebaju li u trudnoći izbjegavati ljutu hranu. Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje. Ako volite ljutu hranu i dobro je podnosite, slobodno je nastavite jesti! No isprobavanje hrane na koju niste navikli može dovesti do probavnih smetnji, bez obzira jeste li trudni ili ne, stoga dobro pazite kada je u pitanju nova kulinarska avantura.

Što kažu stručnjaci

"Ako vaša trudnoća nije rizična, vjerojatno ćete moći raditi do termina poroda," kaže stručnjak i medicinska sestra Margaret Comerford Freda.

Unatoč tome, postoje određene mjere koje biste svakodnevno trebali poduzeti da bi vam bilo udobno, npr. dok sjedite, često podižite noge kako biste olakšali cirkulaciju i sveli oticanje na minimum.

Pristanak na kolačiće