39. tjedan trudnoće

Vaša beba

Vaša beba nastavlja s pripremama za svoj svečani izlazak na scenu!

Njezin endokrini sustav koji je odgovoran za proizvodnju hormona, priprema se za porod. Vaša će beba tada izlučiti više hormona stresa nego u bilo kada u životu. Kada jednom izađe iz maternice, ti hormoni pomoći će u upravljanju njezinim tjelesnim sustavima bez pomoći posteljice. Te velike promjene zahtijevaju puno truda i energije, ali ona će biti spremna.

I pluća vaše bebe nastavljaju se razvijati sve do rođenja. Sada joj pluća još uvijek naporno rade na proizvodnji surfaktanta, površinske aktivne tvari koja sprečava sljepljivanje alveola kada prvi put udahne.

Nakon prvog dubokog udisaja slijedi vrisak kakvog se ne bi posramila ni operna diva! Zvuk bebina plača je gorko-slatko iskustvo. Iako nitko ne voli čuti dijete kako pokazuje strah ili nelagodu, glasni vrisak znači da dobro diše.

Nemojte još očekivati suze – suzne žlijezde počet će proizvoditi suze tek za nekoliko tjedana. A ako vaša beba ne ispusti taj tipični vrisak, ne brinite: neke bebe ne plaču pri rođenju. Najvažnije je da počne disati.

Vaša trudnoća

Možda ste već iskusili Braxton Hicksove kontrakcije, način na koji vaše tijelo vježba za pravi porod. Sada kada se smatra da ste dostigli puni termin, možda će vam biti teško uočiti razliku između tih kontrakcija (poznatih i pod nazivom lažni trudovi) i pravih trudova.

Ako su kontrakcije nepravilne i prestanu kada promijenite položaj ili malo hodate, vjerojatno se radi o lažnim trudovima. Međutim, pripazite da vas naziv ne zavara, lažni trudovi mogu prijeći u prave u samo nekoliko minuta!

Pažljivo mjerite svoje kontrakcije. Kada dostignu pravilne razmake i počnu se javljati svakih pet minuta tijekom najmanje sat vremena, nazovite svog liječnika. Ako vam pukne vodenjak, što se može vidjeti po curenju ili izlijevanju vode iz vagine, nazovite odmah!

Ako već niste donijeli odluku, sada je dobro vrijeme da razmislite koju vrstu lijekova protiv bolova želite tijekom poroda, ako ih uopće želite. Kada su lijekovi u pitanju, vjerojatno će vam u rodilištu biti dostupan različit izbor – neki samo ublažavaju bol, dok drugi za cilj imaju blokirati što više nelagode.

Naravno, ne morate sada donijeti konačnu odluku, ali trebali biste biti upoznati s mogućnostima i razgovarati o njima s liječnikom prije velikog dana.

Što kažu stručnjaci

"Dva su glavna znaka da ćete dobiti trudove za dan ili dva," kaže stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling. "Jedan je pokazatelj pucanje vodenjaka (amnionske vreće). Drugi je signal krvavi sluzni iscjedak koji je služio kao čep vašeg grlića maternice."

Pristanak na kolačiće