15. tjedan trudnoće

Vaša beba

Pozdrav kosici! Do kraja tjedna, utvrdit će se uzorak vlasišta vaše bebe za čitav život. Možda će početi nicati i pokoja vlas, iako kosa obično nije uočljiva još nekoliko tjedana.

Naravno, to ne jamči da će se vaša beba roditi s kosom – neke bebe ostanu ćelave i nekoliko mjeseci nakon rođenja.

Izuzetno tanke, meke dlačice koje se zovu lanugo pojavljuju se duž cijelog tijela fetusa. Ova pahuljasta dlaka koja štiti osjetljivu kožu od plodne vode obično nestane neposredno prije ili poslije poroda.

Kada biste mogli zaviriti u svoju maternicu, vidjeli biste sićušni fetus težine između 50 i 70 grama i duljine 10-11 cm od tjemena do guze – otprilike veličine jabuke.

Ispod lanuga nalazi se tanki sloj kože kroz koji se naziru krvne žile koje već provode krv. Nastavlja se razvoj usta – vaša beba sada možda već sisa palac – a grimase lica sada su već stalna pojava.

Vaša trudnoća

Do sada su se mučnina i umor koje ste osjećali u prvom tromjesečju vjerojatno smanjili. Mnoge žene kažu da sada počinju osjećati da imaju energije. Ako ste jedna od tih sretnica, uživajte! Šetajte, sadite cvijeće ili počnite uređivati bebinu sobu!

Došlo je i vrijeme kada ćete početi primjećivati blagu natečenost na svojim udovima, što se naziva edem. Najčešće otiču stopala i gležnjevi. Možda ćete iskusiti i da su vam natekle i ruke zbog čega će vam prstenje biti usko.

Edem se pojavljuje kada je tekućina iz krvotoka istisnuta u meka tkiva. Kao i kod mnogih drugih neugodnosti u trudnoći, i ovo je uzrok veće količine krvi koja protiče vašim tijelom i pritiska koji vaša rastuća maternica provodi na krvne žile zdjelice. Najbolji način za sprječavanje edema lagana je tjelovježba: hodanje, plivanje, pa i joga.

Također, često se odmarajte s nogama u povišenom položaju (ako itko zaslužuje ispružiti noge, onda ste to vi) i pazite da svaki dan popijete osam čaša vode. Ali, ako osjetite išta više od blage otečenosti u rukama i nogama ili ako vam počnu oticati lice i područje oko očiju, odmah se javite svojem liječniku.

Što kažu stručnjaci

Isti oni hormoni koji uzrokuju rast kose na glavi vaše bebe mogu uzrokovati gušći rast ili opadanje vaše kose.

„Obično nam padne oko 100 vlasi dnevno,” kaže stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling, „Tijekom trudnoće, ovi se uobičajeni stadiji rasta kose mijenjaju.”

Pristanak na kolačiće