12. tjedan trudnoće

Vaša beba

Prošli tjedan su se na vršcima prstiju vašeg malenog formirale podloge za nokte na rukama i nogama. Ovaj tjedan iz tih podloga počinju rasti nokti i nastavit će rasti do rođenja.

Štoviše, mnoge se bebe rađaju s dugim noktima koje treba skratiti nakon poroda.

Najkritičnije razdoblje razvoja vaše bebe bliži se kraju. Do kraja ovog tjedna završit će se ogromni zadatak stvaranja novih struktura tijela! Svi su dijelovi na svom mjestu, od prstića na rukama do onih na nogama. Razvili su se čak i spolni organi, iako je prerano vidjeti na ultrazvuku je li vaša beba curica ili dječak.

Tijekom sljedećih 28 tjedana vaša bebica ima zadatak da nastavi rasti i razvijati se.

Ovaj tjedan vaša beba teži oko 15 grama i duga je oko 6 cm – veličine kivija!

Do ovog tjedna kapci su se formirali i zaklopili. Ostat će čvrsto sklopljeni do pred kraj drugog tromjesečja.

Vaša trudnoća

Sada kada se mučnina i druge tegobe rane trudnoće polako povlače, vjerojatno ćete primijetiti kako vam se vraća apetit – i izraženiji je nego prije!

Ovo je vrijeme kada brojne žene kažu kako je "beba gladna." Pripazite da jedete dovoljno, ali imajte na umu da ne trebate baš jesti za "dvoje!"

Kako vam se povećava količina krvi zbog opskrbe fetusa hranjivim tvarima, možda ćete primijetiti da su vam desni osjetljivije i da krvare dok ih četkate ili čistite koncem. To može biti zbunjujuće, ali je normalno. Nemojte prestati redovito prati zube i čistiti ih koncem – samo budite malo nježniji.

Pristanak na kolačiće