11. tjedan trudnoće

Vaša beba

Srce vašeg malenog energično kuca već tjednima, ali je tek sada postalo dovoljno glasno da ga vaš liječnik može čuti posebnim aparatom koji se zove Doppler. I vi ćete ga moći čuti!

Srce fetusa kuca dvostruko brže od vašeg, između 120 i 140 otkucaja u minuti. (Nemojte se brinuti ako vaš liječnik još ne uspijeva raspoznati otkucaje – vaš fetus možda leži u položaju koji prigušuje zvuk).

Većini žena osluškivanje brzih otkucaja bebinog srca najdraži je dio prenatalnih pregleda. Osim što je usavršilo svoje kucanje, srce je tijekom proteklog mjeseca postalo prava struktura s četiri komore, iako će se neke pregrade u potpunosti formirati tek nakon rođenja.

Vaša bebica prilično je narasla od prošlog tjedna! Sada joj dužina neznatno prelazi 5 cm – veličine cherry rajčice. Samo glava fetusa čini gotovo polovicu tijela, što pokazuje koliko brzo mu raste mozak. (Genij u nastajanju!)

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana preko tijela fetusa formirao se tanki sloj kože. Sada se specijalizirani sloj razvija u dijelove iz kojih će kasnije nastati nokti na rukama i nogama.

Vaša trudnoća

Neki stručnjaci smatraju da je žudnja za određenom vrstom hrane način na koji vam tijelo javlja svoje potrebe. Drugi se ne slažu. Nitko zapravo ne zna zašto se u trudnoći javlja ta žudnja, no sasvim je sigurno da će u jednom trenutku gotovo svaka trudnica željeti određenu vrstu hrane. Ne biste trebali robovati prohtjevima svoga tijela, ali ne trebate ih ni ignorirati, posebice ako žudite za nečim zdravim!

Kada ste trudni, svaki dan vam je potrebno 80 do 100 miligrama vitamina C. Vitamin C pomaže fetusu u tvorbi novih stanica i u razvoju zdravih kostiju i zuba. Ako žudite za narančama, riješit ćete dva problema odjednom! Konzumiranje naranči i ostalih agruma odličan je način za unos dnevne potrebe vitamina C. Ostali su dobri izvori vitamina papaja, jagode i brokule.

Tijekom vašeg prvog pregleda, ginekolog će vas poslati na nekoliko pretraga krvi. Jedna od tih pretraga pokazat će sadrže li vaša crvena krvna zrnca specifičnu bjelančevinu pod nazivom Rhesus (Rh) faktor. Zabrinjavajuće je ako ste vi Rh-negativni, a otac Rh-pozitivan – to je kombinacija zbog koje vaše dijete može biti Rh-pozitivno. U tom slučaju, vaše tijelo može početi proizvoditi antitijela protiv fetusove Rh-pozitivne krvi što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica za vašu bebu.

Kako bi se to spriječilo, dobit ćete injekciju tvari pod nazivom Rhogam između 28. i 29. tjedna kako bi se neutralizirala bebina crvena krvna zrnca koja mogu prijeći u vaš krvotok. Možda ćete također dobiti injekciju nakon poroda kako biste zaštitili buduće trudnoće.

Što kažu stručnjaci

Ako se redovito sunčate u solariju, pažljivo razmislite želite li nastaviti s tim u trudnoći!

"Barem jedna studija dokazala je da dugotrajno izlaganje UV zrakama tijekom trudnoće može izazvati nedostatak folne kiseline kod majke", kaže stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling.

Folna kiselina ključna je hranjiva tvar za zdrav razvoj leđne moždine fetusa, pa se možete pomiriti sa svjetlijom bojom kože!

Pristanak na kolačiće