13. tjedan trudnoće

Vaša beba

Sada kada je vaš fetus obavio formiranje svih ključnih struktura tijela, organi počinju s radom: Jetra luči žuč, gušterača proizvodi inzulin, a bubrezi stvaraju urin za odstranjivanje otpada.

Urin se izbacuje u plodnu vodu. Crijeva vaše bebe, koja su do sada bila djelomično smještena u pupkovini, pomakla su se natrag u trbušnu šupljinu jer sada za njih tamo ima dovoljno mjesta.

S obzirom da se trenutačno u trbuhu formiraju slojevi mišića, ubrzo će se tvari početi prerađivati i u probavnom sustavu!

Vaša beba je sada veličine veće šljive, teži manje od 30 grama i dugačka je između 7 i 10 cm. Polovica te dužine otpada na glavu, zahvaljujući svom tom razvoju mozga.

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, tijelo će ubrzano rasti kako bi nadoknadilo razliku. Kada se vaša beba rodi, glava će biti samo jedna četvrtina bebine ukupne duljine.

Vaša trudnoća

Mnoge žene opisuju sljedećih par mjeseci kao medeni mjesec trudnoće. Neugodnosti prvog tromjesečja – umor, mučnina i učestalo mokrenje – malo će popustiti i omogućiti vam da uistinu uživate u trudnoći. Mnoge žene čak imaju više energije tijekom ovog tromjesečja!

Ovo je razdoblje koje se često opisuje kao "trudnički sjaj": Ubrzo će vam trbuh postati vidljiv i možda ćete se po prvi put uistinu osjećati trudnom.

Jedan od razloga zašto se osjećate trudnom jest početak rasta obujma struka. Hlače vam vjerojatno postaju pomalo tijesne, iako je vjerojatno još prerano za trudničku odjeću, posebice ako vam je ovo prva trudnoća. No, možda ćete se osjećati udobnije u onim slatkim trudničkim kombinezonima koji su vam zapeli za oko. Što god odlučite, kod odijevanja pazite na udobnost – odaberite široke hlače, majice i haljine.

Pristanak na kolačiće