14. tjedan trudnoće

Vaša beba

Kada bi vaša beba mogla razumjeti vaše šale, ovaj biste tjedan mogli vidjeti njezin osmijeh. Usta vašeg fetusa mogu se čak otvarati i zatvarati, a počinju se javljati pokreti gutanja i sisanja. A mišići lica su u punom pokretu!

Grlo, dušnik, grkljan i glasnice na svom su mjestu. Naravno, glasnice još ne mogu proizvoditi zvukove jer vaša bebica pluta u tekućini. No one se već pripremaju za prvi plač nakon poroda.

Iz tjedna u tjedan, vaš fetus sve više nalikuje na malu osobu koju ćete upoznati na porodu. Do sada su se oči već pomakle na svoje pravo mjesto na vrhu lica, a uši su se preselile s vrata na strane glave. Čeljusti su se formirale već neko vrijeme, a nepce se upravo "zatvara", odostraga prema naprijed.

Vaša beba teži oko 60 grama i dugačka je 8 do 11 cm – veličine vaše stisnute šake.

Vaša trudnoća

Gubite struk? To je zato jer vam se maternica počinje dizati iznad stidne kosti! Možda sami to ne osjećate, pogotovo ako je ovo vaša prva trudnoća.

Ali vaš liječnik zna na što treba obraćati pažnju, ne brinite. Prilikom svakog pregleda bilježit će veličinu vaše maternice mjerenjem od stidne kosti do gornjeg dijela maternice koji se zove fundus.

Te mjere predstavljaju jedan pokazatelj napretka vaše trudnoće. Općenito, visina fundusa u centimetrima odgovara tjednu trudnoće. Sada je fundus oko 14 cm iznad gornjeg ruba vaše stidne kosti. U 20. tjednu bit će nekih 20 centimetara.

Također možete osjetiti začepljenje nosa. Možda je to znak alergije ili prehlade, ali možda je to samo jedan od simptoma trudnoće. Mnogim trudnicama često se događa da im je nos stalno začepljen što im otežava disanje.

Začepljenje se događa jer hormon progesteron pojačava prokrvljenost nosne sluznice uzrokujući njezino oticanje. Ovo stanje naziva se trudnički rinitis. Nažalost, ne možete puno učiniti da biste ga se riješili. Možete pokušati upotrebljavati ovlaživač zraka ili namazati nosnice s malo vazelina kako ne bi bile toliko suhe. Ali izbjegavajte antihistaminske sprejeve za nos!

Što kažu stručnjaci – troje ili više njih!

Pitate li se nosite li blizance?

"Jednojajčani blizanci javljaju se u 4 od oko 1000 poroda, dok se omjeri za dvojajčane blizance razlikuju po etničkim i dobnim skupinama," kaže stručnjak i medicinska sestra Margaret Comerford Freda. Ako ste uzimali lijekove za plodnost, vaše šanse za višestruku trudnoću puno su veće.

Pristanak na kolačiće