16. tjedan trudnoće

Vaša beba

Velika novost prošlog tjedna bila je pojava dlačica na tijelu, a možda i na glavi. Zahvaljujući jačanju mišića, vaša beba radi na tome da podigne glavu i vrat iz savijenog položaja tijekom ovog tjedna. Kako se sada može malo izravnati, moći će sjediti.

Vaš fetus također često pomiče ruke i noge. Ta tjelovježba mogla bi čak izazvati i znojenje jer su se znojne žlijezde već formirale (naravno, vaša maternica će održati idealnu temperaturu).

Od sada pa do 20. tjedna, možda ćete po prvi put uspjeti osjetiti pokret. No ne brinite ako još uvijek ništa ne osjećate. Vaša je beba još uvijek jako mala – duga je oko 11 do 12 cm i teška oko 90 grama – veličine avokada, a zbog jastučića koji joj tvori plodna voda još uvijek je teško osjetiti pokrete.

Vaša trudnoća

Većina liječnika preporučuje spavanje na boku tijekom trudnoće. Smatra se da ležanje na leđima može pojačati pritisak na šuplju venu (krvnu žilu koja dovodi krv u vaše srce). Osim toga, spavanje na leđima može pogoršati bol u leđima, posebice kako se budete debljali.

Naravno, zbog rastućeg trbuha spavanje na njemu postaje nemoguće, čak i kada biste to htjeli. Stoga vam se isplati naviknuti spavati na boku. Ležanje na lijevoj strani najbolje je jer vam poboljšava protok krvi, što pak može pomoći u izbjegavanju edema (oteklina), proširenih vena i ostalih tegoba uzrokovanih lošom cirkulacijom.

Mnoge žene smatraju da je spavanje udobnije uz jastuk duljine cijelog tijela. Također možete pokušati prekrižiti gornju nogu preko donje kako biste se održali na boku.

Zbog trudničkih hormona dolazi do nakupljanja tekućine u plućima pa vam je teže duboko disati. Kasnije u trudnoći, rastuća maternica još će više zakomplicirati problem, provodeći pritisak na dijafragmu i smanjujući prostor u kojem se pluća mogu širiti. Ostajanje bez daha neće naštetiti ni vama ni vašoj bebi. Međutim, ako vas kratkoća daha zabrinjava, konzultirajte se s liječnikom.

Što kažu stručnjaci

"Najnovija istraživanja pokazuju da otprilike u ovo doba – oko 16. tjedna – vaša beba počinje čuti i odgovarati na zvukove," kaže dr. Suzanne Dixon. "Za oko dva mjeseca beba će moći reagirati na vaš glas!"

Pristanak na kolačiće