19. tjedan trudnoće

Vaša beba

Možda još uvijek ne znate spol svoje bebe, ali ako nosite curicu, njezin je reproduktivni sustav već formiran. Vagina, maternica i jajovodi na svom su mjestu, a jajnici sadrže više od 6 milijuna primitivnih jajnih stanica.

Kada se beba rodi, broj će pasti na oko 1 milijun, što je ukupan broj jajašaca koje će ikada imati! Zar nije fascinantna činjenica da je jajna stanica iz koje je nastala vaša beba stara koliko i vi te je samo čekala svoj red dok ste vi odrastali?

Ako nosite dječaka, stvari također idu svojim tijekom! Muški reproduktivni sustav gotovo je u potpunosti razvijen. Testisi su se formirali i izlučuju testosteron još od 10. tjedna trudnoće. Genitalije, koje su postale muške tijekom prvog tromjesečja, nastavljaju rasti: mošnje su do sada većinom vidljive.

Vaša bebica je dugačka oko 18 cm i teška između 200 i 225 grama – veličine je manga. Sada se na grafikonu rasta fetusa bilježi ubrzanje, stoga tijekom sljedećih tjedana očekujte velike pomake.

U ovo vrijeme, koža počinje proizvoditi kremastu tvar zvanu verniks kaseosa, sačinjenu od ulja koje luči koža, mrtvih stanica i lanuga, tankih dlačica koje prekrivaju tijelo. Ovaj sloj nalik vosku štiti kožu bebe od učinaka plutanja u plodnoj vodi.

Većina verniksa nestat će prije poroda, osim kod prijevremenog poroda. Nedonoščad se često rodi prekrivena s puno verniksa. Čak i bebe rođene na vrijeme imaju malo verniksa u naborima kože.

Vaša trudnoća

Nemojte se truditi oprati tamne mrlje sa svog nosa, obraza i čela! To nije prljavština – to je uobičajeno stanje u trudnoći takozvana kloazma ili "trudnička maska. "

Krivac za te fleke su hormoni, a pojavljuju se kod nekih, ali ne i svih trudnica. Hormoni trudnoće krivci su i za lineu nigru, tamnu crtu koja se spušta od trbuha do stidne kosti.

I kloazma i linea nigra postupno će nestati nakon poroda. Izlaganje suncu može još više potamniti pigmentne mrlje na koži, pa pazite da upotrebljavate kremu za sunčanje i boravite u hladu ako želite zadržati ujednačen ten. (Svakodnevna upotreba kreme za sunčanje dobra je navika koja trebate početi sada, u svakom slučaju!)

S rastom maternice, kružni ligamenti koji je podupiru moraju se rastegnuti. Ponekad ti rastegnuti ligamenti mogu uzrokovati oštru ili tupu bol u donjem dijelu trbuha, obično na jednoj ili drugoj strani.

Vjerojatno je najprimjetnija kada iznenada promijenite položaj ili se ustanete sa stolca ili iz kreveta. Kao i s većinom nelagoda tijekom trudnoće, odmor obično pruža najveće olakšanje. Iako je bol kružnih ligamenata prilično česta, nazovite svog liječnika ako ste zabrinuti.

Što kažu stručnjaci

Iako ste možda čuli drugačije, ne morate očvrsnuti bradavice tijekom trudnoće kako biste se pripremili za dojenje, kaže dr. Suzanne Dixon.

"To je izuzetno stari savjet", kaže ona. "Štoviše, to može biti vrlo štetno jer stimulacija grudi može otpuštati hormon koji uzrokuje grčenje maternice."

Međutim, ako imate uvučene bradavice – one koje se okreću prema unutra kada ih stimulirate – liječnik vam nakon poroda može preporučiti savjete kako olakšati dojenje.

Pristanak na kolačiće