20. tjedan trudnoće

Vaša beba

Prošli tjedan na koži vaše bebe počeo se taložiti verniks. Ovaj tjedan vaša je beba u potpunosti prekrivena tom kremastom tvari koja će štititi njezinu nježnu kožu od plodne vode.

Vaša beba uistinu počinje doživljavati svijet oko sebe, ma koliko on bio ograničen. Mozak joj užurbano radi na razvoju živčanih centara namijenjenih osjetilima koja se polako bude. Beba počinje odgovarati na promjene u svijetu koji je okružuje: na vaše kretanje, zvukove okoline, pa čak i okus plodne vode.

Vaša beba teži oko 220-250 grama i duga je oko 22 cm – veličine je banane.

Vjerojatno ste već osjetili kako se beba prevrće, roni i udara u vašem trbuhu. Sada možete osjetiti i ritmično trzanje. Ne, bebica ne tapka u ritmu glazbe, ona štuca!

Većina beba štuca u maternici, vjerojatno zbog grčeva u nedovoljno razvijenoj dijafragmi. Ne možete ništa učiniti kako biste zaustavili štucanje, ali za to nema ni potrebe – neće naštetiti vašoj bebi, ni sada, ni nakon poroda.

Nakon što se prije nekoliko tjedana formiralo vlasište, vaša beba sada je prešla na sljedeći korak: rast kose. To nije lanugo, već prava kosa!

Ali neka vas ne prevari bujna griva. Većina će otpasti dva tjedna nakon rođenja. Ne brinite, vašoj bebi postupno će izrasti stalna kosa koja će vjerojatno biti svjetlije boje nego pri porodu. I drugi dijelovi bebine glave rastu, kosti unutarnjeg uha sada su potpuno formirane, a nos počinje dobivati svoj prepoznatljivi oblik.

Vaša trudnoća

Čestitamo – na pola ste puta svoje trudnoće! Puno ste toga prošli u protekla četiri i pol mjeseca. Vaša je maternica tri puta veća nego obično. Kada je vaš liječnik izmjeri, vjerojatno će otkriti da je vrh sada u ravnini s vašim pupkom.

Od sada pa do poroda, vaša maternica će rasti oko centimetar tjedno.

Jeste li već imali priliku vidjeti svoju bebu? Ako budete sredinom trudnoće imali pregled ultrazvukom, vjerojatno će se obaviti između 18. i 22. tjedna. Vaš liječnik će htjeti obaviti ultrazvuk iz niza razloga: da provjeri rast i razvoj bebe, potvrdi datum poroda, napravi pretrage za određene urođene mane te procijeni zdravlje posteljice i pupčane vrpce.

Ultrazvuk vam daje priliku da prebrojite prstiće, saznate spol (ako ga želite znati) i uvjeri vas da je unutra sve u najboljem redu.

Naravno, ovaj pogled na vašeg akrobata (koji vas čitavo ovo vrijeme održava budnom) možda će predstojeće roditeljstvo učiniti stvarnijim.

Ako niste do sada, zatražite tiskani primjerak ultrazvuka kako biste mogli započeti praviti foto-album svoje bebe!

Što kažu stručnjaci

Ako vam život ili posao donose visoku razinu stresa, učinit ćete sebi i svojoj bebi uslugu ako poduzmete određene mjere za opuštanje.

"Dok su određene količine stresa korisne i potiču nas na djelovanje, izrazito jak, neprekidan stres može imati negativan učinak na vas, a možda i na vašu bebu," kaže stručnjak i registrirana medicinska sestra Elaine Zwelling.

Pristanak na kolačiće