21. tjedan trudnoće

Vaša beba

Otkucaji srca vaše bebe postaju jači i glasniji iz dana u dan!

Do prije nekoliko tjedana, vašem je liječniku trebao poseban aparat, Doppler, da bi ga mogao čuti. Sve što mu sada treba jest stetoskop. Ako i vi želite slušati otkucaje srca svoje bebe kada ste kod kuće, kupite obični stetoskop u ljekarni. (Tate, braća i sestre, djedovi i bake vjerojatno će također htjeti poslušati.)

Možda ćete teško moći razaznati bilo bebe od vlastitog. Osluškujte brži ritam – bebino srce kuca od 120 do 160 otkucaja u minuti, gotovo dvostruko brže od vašeg. Potražite zvuk koji podsjeća na galop konja.

Vaša beba teška je između 300 i 350 grama, a dugačka oko 25 centimetra, otprilike dužine i težine jedne veće banane ili mrkve.

Kako vaša beba raste, ona također počinje spavati i buditi se u suptilnim ciklusima. Ultrazvuk pokazuje da se nerođene bebe mogu čak smjestiti u najdraži položaj za spavanje. Vaša bebica možda zaroni bradu u prsa, sklopi ruke ispod brade ili nagne glavu unatrag.

Vaša trudnoća

Bolovi u leđima, posebice u križima, vrlo su česti tijekom trudnoće. Nije ni čudo – maternica raste i pomiče vam centar ravnoteže i povlači križa unaprijed.

U međuvremenu, hormon relaksin opušta svaki zglob i ligament u vašem tijelu, uključujući ligamente koji spajaju zdjelične kosti s kralježnicom. To opuštanje zglobova dobro je za porod: omogućuje širenje zdjelice kako bi napravilo mjesta za bebinu glavu. Sljedećih par mjeseci to također može uzrokovati bol u leđima.

Kako biste olakšali bolove u leđima, uvedite sljedeće promjene u svoju dnevnu rutinu. Kad god sjedite, bilo da gledate televiziju ili radite, upotrebljavajte postolje da lagano podignete noge. Ako za obavljanje nekog posla, poput kuhanja ili pranja suđa, morate stajati, stavite jednu nogu na niski stolac kako biste smanjili pritisak na križa.

Ako možete, uronite u toplu (ali ne vruću) kupku. Ako bolovi uporno ne prestaju, obratite se svom liječniku.

Što kažu stručnjaci

Voće i povrće izvrstan su izvor vitamina i minerala tijekom trudnoće, ali što ako ih ne možete podnijeti?

"Budite kreativni," preporučuje stručnjak i medicinska sestra Margaret Comerford Freda. "Pijte sokove od povrća ili isprobajte razne priloge uz povrće, na primjer sir, koji će ublažiti okus povrća."

Pristanak na kolačiće