22. tjedan trudnoće

Vaša beba

Vaša pametna beba može namrštiti čelo kao da se koncentrira na rješavanje zamršenog matematičkog problema. A sada joj čak rastu i obrve kojima to može učiniti! Te tanke dlačice, kao i kosa, još uvijek su bez pigmenta – potpuno su bijele. I kapci su se u potpunosti razvili, iako će ostati čvrsto zatvoreni do otprilike 28. tjedna.

Skakutanje je ovih dana najdraža aktivnost vaše bebe. Sada kada su joj ruke i noge dosegle konačne proporcije, neprestano ih vježba – udara nogama, savija ruke i sklapa šake. A kad smo kod ruku, nokti joj sada u potpunosti prekrivaju vrhove prstiju, baš kao i vama. I nastavljaju rasti.

Iako je vaša beba sada već sigurno duža od 25 cm, ona teži samo oko 370 grama – veličine papaje. Trenutačno ima samo 1 posto tjelesne masnoće. Ali ne zadugo! Od sada nadalje, dodavat će slojeve sala pomoću kojih će lakše proizvoditi i zadržavati tjelesnu toplinu. Masno tkivo vaše bebe vrlo je slično onom koje vi dobivate tijekom trudnoće. Zove se smeđe salo i brzo se pretvara u energiju kako bi vas oboje održalo u ravnoteži.

Vaša trudnoća

Unatoč povremenim bolovima i boljkama, ovaj je stadij trudnoće zabavan! Trbuščić vam je dovoljno narastao da se možete uistinu "osjećati" trudnom, a sada to zna i ostatak svijeta. (No još uvijek niste toliko veliki da vam se teško ustati sa stolca ili zavezati cipele.) Jutarnje mučnine vjerojatno su prestale, a apetit vam se vratio, možda čak i veći nego prije! Uživajte u ovom stadiju.

Možda se općenito odlično osjećate, ali svi se ponekad razbolimo. Ako vas uhvati prehlada ili gripa, odmah obavijestite svog liječnika. Ne uzimajte nikakve lijekove bez recepta ako vam ih liječnik prethodno ne odobri.

Kako biste čim prije ozdravili, pijte puno tekućine i redovito jedite. Svima su nam dobro poznata ljekovita svojstva pileće juhe (i liječnici i bake slažu se u tome). Ona je topla, tekuća i hranjiva – sve što vam je potrebno kada ste bolesni. Nekoliko dana oskudnije prehrane neće naštetiti vašoj bebi, ali brže ćete ozdraviti ako se dobro hranite.

Što kažu stručnjaci

S napretkom trudnoće možda počnete osjećati bolove u zdjelici.

"Bolovi u zdjelici koji obuhvaćaju pubičnu simfizu – zglob na sredini stidne kosti – nisu neuobičajeni tijekom trudnoće," objašnjava stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling. "Hormoni trudnoće opuštaju zglobove kako bi se zdjelične kosti mogle raširiti tijekom poroda. To povećava vašu fleksibilnost, ali može uzrokovati i bolove."

Pristanak na kolačiće