23. tjedan trudnoće

Vaša beba

Sada kada su joj kosti u uhu očvrsnule, vaša beba vas može čuti i vaš glas je njezin najdraži zvuk. Svaki dan je počastite čitanjem, pričanjem ili pjevanjem. Ako vam se čitanje vlastitom trbuhu čini smiješno, sjetite se da što beba više sluša vaš glas, bit će joj poznatiji kada se rodi!

Vaša beba izgleda kao sićušno, mršavo novorođenče. Sada teži oko 450 grama i dugačka je oko 22 do 25 cm, otprilike kao manja lutka.

Plodna voda koja okružuje vašu bebu savršeno je mjesto za razvoj zdravog novorođenčeta. Slana tekućina je grije, štiti od infekcija i dovoljna je potpora za razgibavanje bebinog tijela u razvoju. Vodenjak trenutačno sadrži oko pola litre tekućine koja se obnavlja svaka tri do četiri sata.

Vaša trudnoća

Ako se već niste prijavili na tečaj za trudnice, sada je pravo vrijeme za to jer se slobodna mjesta brzo popune. Početak većine programa osmišljen je za 32. tjedan trudnoće. Dobro bi bilo da se upišete na tečaj koji završava barem par tjedana prije vašeg termina za porod, u slučaju da se vaša beba ranije odluči za dolazak na svijet.

Pripazite da unosite dovoljno željeza u ovom stadiju trudnoće. Željezo je nužno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja vama i vašoj bebi prenose kisik.

Mnoge žene pomalo su anemične prije trudnoće, a 20 posto žena tijekom trudnoće uzima terapiju za anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Simptomi anemije (koji mogu biti vrlo blagi) uključuju umor, slabost, kratkoću daha i nesvjestice.

Za liječenje anemije uzrokovane nedostatkom željeza počnite unositi više željeza u svoju prehranu! Crveno meso, leća i lisnato zeleno povrće poput špinata sadrže željezo. Mnoge žene u trudnoći trebaju uzimati i dodatno željezo koje se obično uzima u kombinaciji s prenatalnim vitaminima.

Također je vrlo važno da vam liječnik pri svakom prenatalnom pregledu prati krvni tlak. Krvni tlak obično je malo povišen tijekom trudnoće zbog povećane količine krvi i snage kontrakcija srca. Budite sigurni da je vaš krvni tlak na dobroj razini kako bi beba i vi bili spremni za zdrav prelazak u treće tromjesečje.

Što kažu stručnjaci

Sada kada je vaša trudnoća vidljiva, možete biti zabrinuti ako vaš rastući trbuh primi neki udarac.

"Maternica i vodenjak pružaju udoban jastuk fetusu," kaže stručnjak i registrirana medicinska sestra Margaret Comerford Freda. "Ali, ako ste zabrinuti, uvijek je najbolje da provjerite sa svojim liječnikom."

Pristanak na kolačiće