24. tjedan trudnoće

Vaša beba

Vaš mali gimnastičar ovaj je tjedan težak gotovo 600 grama, a dugačak između 28 i 30 cm – veličine dinje.

Kada bi vaša beba mogla spustiti pogled prema svojim prsima, dobila bi prvu lekciju iz anatomije. Koža joj je još uvijek tanka i prozirna, pa je moguće vidjeti krvne žile, kosti i organe. Kako mjeseci budu prolazili, koža će joj se nastaviti debljati dok ne postane neprozirna poput vaše.

Iako su oči vaše bebe još uvijek čvrsto zatvorene, svi dijelovi očiju već su tu, uključujući i mrežnicu čiji će razvoj završiti u sljedećih mjesec dana. Šarenica, obojeni dio oka, još uvijek je bez pigmenta.

Boja očiju vaše bebice nastat će tijekom sljedećih par mjeseci, no konačna će se nijansa pojaviti tek nakon rođenja.

Vaša trudnoća

Od sada biste trebali obratiti pažnju na znakove prijevremenog poroda. Najčešći su simptomi grčevi nalik menstrualnima, promjena vaginalnog iscjetka, tupa bol u križima, kontrakcije maternice, pritisak na zdjelicu (kao da se beba spušta i pritišće na nju) ili tekućina koja curi iz vagine.

Naravno, mnoge od ovih tegoba, poput križobolje ili blagih kontrakcija mogu se pripisati uobičajenim nelagodama trudnoće. Pripazite na signale koje vam šalje vaše tijelo: ako se simptomi javljaju učestalo ili ne nestanu nakon što popijete malo vode ili soka i odmorite koji sat, odmah nazovite liječnika. Ako vam iz vagine teče ili curi tekućina, potrebna vam je hitna liječnička pomoć.

I tate prolaze kroz značajne promjene tijekom trudnoće iako njihove nisu toliko fizički uočljive kao vaše. Vaš partner možda će promijeniti stil – pustiti bradu ili brkove, promijeniti frizuru ili započeti nove aktivnosti u nastojanju da se pripremi za ovo divno, ali često zastrašujuće iskustvo.

Sada je pravo vrijeme za razgovor o tim promjenama i o tome kako će vaše nove roditeljske uloge utjecati na vašu vezu.

Što kažu stručnjaci

Kako vam trbuh raste, vjerojatno ćete morati provesti određene prilagodbe pri vožnji automobila.

"Pazite da vam donji dio sigurnosnog pojasa prolazi ispod trbuha i da tijesno prianja uz vaše bedrene kosti," kaže dr. Suzanne Dixon. "Gornji dio pojasa mora prelaziti s ramena do boka iznad trbuha, ne preko njega."

Pristanak na kolačiće