25. tjedan trudnoće

Vaša beba

Bebina koža je još uvijek tanka, naborana i blijeda, ali postaje punija svaki dan, zahvaljujući salu i mišićima koje neprekidno dobiva. Sada se sitne krvne žile tj. kapilare počinju razvijati ispod kože mališana, što će joj dati ružičasti ton.

Ona još uvijek guta plodnu vodu i dalje raste! U 25. tjednu, beba je veličine 30 do 33 cm i teži oko 700 grama – veličine glavice cvjetače.

Sada se moždana kora bebice razvija u slojeve. Većina radnji i dalje se kontrolira drugim područjima mozga koja su se razvila mnogo ranije. Ljudska moždana kora najkompleksnija je struktura mozga u čitavom životinjskom carstvu, dajući nam mogućnost da mislimo, planiramo i osjećamo na složene načine.

Vaša trudnoća

Čini li vam se kao da vaši organi postaju stiješnjeni? To nije čudno: vaša maternica sada je veličine nogometne lopte. Mjeri se od stidne kosti prema gore do točke koja je na pola puta između pupka i prsne kosti (mjesta gdje se sastaju rebra), oko 25 centimetara u promjeru.

Stalna potreba za mokrenjem može vam ići na živce u ovom stadiju. Zapravo, to je jedna od najdosadnijih stvari u trudnoći. Čim se vratite iz kupaonice i sjednete, morate ići opet!

Koliko god to ponekad može biti nezgodno, ispraznite mjehur čim osjetite potrebu. Infekcije mokraćnog sustava (IMS) vrlo su česte tijekom trudnoće i mogu biti uzrokovane ili pogoršane ako ne mokrite odmah ili u potpunosti.

Jedan znak IMS-a česta je potreba za mokrenjem. Drugi je osjećaj hitnosti, kao da zaista trebate mokriti, ali ništa se ne događa kada ste u zahodu. Možete osjećati peckajući bol kada mokrite ili urin može imati neugodan miris. Ako imate ove simptome, odmah nazovite svog liječnika. IMS se jednostavno liječi, ali može biti problematičan ako se ne liječi.

Što kažu stručnjaci

Budite li noću hrkanjem svog partnera?

"To je česta pritužba tijekom trudnoće," kaže stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling. "Povećana količina estrogena u vašem tijelu uzrokuje začepljenje nosa, što pak može uzrokovati hrkanje." Pokušajte disati u toploj pari kako biste pročistili sinuse – ili čak pokušati traku za nos!

Pristanak na kolačiće