30. tjedan trudnoće

Vaša beba

Mozak vaše bebe nastavlja svoj nevjerojatan razvoj. Do sada je njegova površina bila glatka. Ovaj tjedan mozak počinje poprimati svoj specifičan naborani izgled. Te se bore zovu vijuge i omogućuju mozgu da sadrži više moždanih stanica, što je uvijek dobra stvar!

Razvojem nekih stvari, druge nestaju, poput lanuga – izuzetno tankih dlačica koje su prekrivale bebino tijelo (međutim, možda još uvijek zaostane pokoja maljica lanuga na leđima ili ramenima).

Vaša beba ovaj tjedan teži oko 1,3 kg, a sklupčana je dugačka malo više od 27 cm. Ukupna duljina, uključujući i noge, jest oko 40 cm, otprilike veličine krastavca.

Dobra prehrana od neprocjenjive je važnosti u trećem tromjesečju jer beba izravno od vas preuzima hranjive tvari kojima gradi svoje unutarnje zalihe i dobiva na težini. Kalcij iz mlijeka koje pijete odlazi izravno u izgradnju njezinih kosti, a željezo iz prenatalnih vitamina i hrane bogate željezom povećava zalihe željeza koje će joj trajati do 6 ili 9 mjeseci starosti.

U ovih posljednjih nekoliko mjeseci, iznimno su važne i bjelančevine jer pomažu zdrav rast stanica čitavog bebinog tijela.

Vaša trudnoća

Sada vam je vrh maternice oko 10 cm iznad pupka. Rastegnuta koža trbuha možda vas svrbi – to je potpuno normalno!

Pokušajte je nježno izmasirati hidratantnim losionom. Ma koliko vam se bilo teško suzdržati, nemojte se češati jer to samo može pogoršati svrbež. Svrbež vam se također može javiti na rukama, nogama i prstima. Vrijedi isto pravilo. Osim ublažavanja svrbeža, to je također dobro za vašu kožu u cjelini.

Možda ćete sada željeti započeti potragu za pedijatrom ili obiteljskim liječnikom za svoju bebu. Vjerojatno ćete biti mirniji u vezi s odabirom ako odluku o tome donesete uz dosta informacija. U suprotnom, vašem će djetetu biti dodijeljen liječnik u sklopu bolnice nakon poroda.

Važno je pronaći zdravstvenog djelatnika kojim ste zadovoljni jer ćete se s njim ili njom često viđati, pogotovo tijekom prve godine bebinog života. Pitajte i svoje prijatelje za preporuke i odvojite vrijeme da upoznate liječnika.

Što kažu stručnjaci

Jeste li već počeli kupovinu za svog mališana?

"Pri sastavljanju kolijevke ili krevetića, posebno pripazite na plahte," kaže stručnjak i medicinska sestra Linda Jonides. "Labavo pričvršćene plahte mogu biti opasne i predstavljati rizik od gušenja za vašu bebu."

Pristanak na kolačiće