32. tjedan trudnoće

Vaša beba

Vaš mali akrobat možda sada dubi na glavi: većina beba ovaj tjedan zauzima položaj s glavom prema dolje, takozvani verteks. Trebala bi ostati u ovom položaju do poroda. No zapamtite: vaša beba ima vlastite planove – možda nekoliko puta odluči promijeniti položaj prije poroda!

Osjetit ćete kako se meškolji dok se okreće, pogotovo ako to čini u ovako kasnom stadiju trudnoće. Količina plodne vode u vašoj maternici sada je oko litre i omogućava bebi lako okretanje i prevrtanje. Tijekom sljedećih osam tjedana, količina plodne vode smanjivat će se kako vaša beba raste.

Vaša beba teži između 1,5 i 1,8 kg, a ispružena je duga oko 45 cm i veličine je tikve.

Vaša trudnoća

Kako u vašem trbuhu postaje sve tješnje, vjerojatno ćete osjetiti kako vas beba nogama ili laktovima podbada u rebra. Nije tako zabavno "pogađati o kojem se dijelu tijela" radi kada je dotični zabijen u vaš prsni koš. Lezite na bok ili promijenite položaj kako biste bebu potaknuli da se pomakne.

Kada dođete do 28. tjedna trudnoće, vaši liječnici će vas htjeti viđati svaka tri tjedna, a od 38. tjedna na dalja svaki tjedan kako bi se uvjerili da napredujete što je bolje moguće.

Ako već niste, prijavite se za obilazak bolnice u kojoj ćete rađati. (Ako ćete polaziti tečaj za trudnice u organizaciji vaše bolnice, obilazak rodilišta je najčešće uključen, tako da prvo provjerite.)

Primalja koja drži tečaj će vas u obilasku provesti kroz odjel rodilišta i rađaonicu, upoznati vas s procedurama prijema u bolnicu te papirologijom. Tako ćete znati kamo trebate ići i što učiniti prije samog poroda te spriječiti zbrku tijekom poroda. Tate: pronađite i prijeđite dva različita puta do bolnice. Ako se unaprijed pripremite, ostat ćete mirni pod pritiskom: ako na dan poroda upadnete u neočekivanu gužvu na cesti, imat ćete spreman alternativni pravac.

Trudnički tečaj bi sada već trebao započeti. Ti tečajevi će vas upoznati sa stadijima poroda, tehnikama za svladavanje boli, lijekovima i uobičajenim bolničkim procedurama.

Aktivno sudjelujte na trudničkom tečaju: postavljajte pitanja i slobodno pričajte o svojim očekivanjima i strahovima. Nemojte zaboraviti uključiti i svog partnera kako bi bio pripremljen koliko i vi kada dođe trenutak poroda kako bi vam mogao pružiti potpunu podršku. Čak iako vam ovo nije prvi porod, razmislite o tome da ponovno prođete tečaj da se podsjetite svih detalja.

Pristanak na kolačiće