33. tjedan trudnoće

Vaša beba

Mozak vaše bebe još se uvijek užurbano razvija dok se njezinih pet osjetila priprema za svijet izvan maternice.

Sada vidi vodeni svijet koji je okružuje. Osjeti dodir kada uhvati prst ili siše palac. Osjeti okus plodne vode koju guta, čuje otkucaje vašeg srca, vaš glas i kruljenje vašeg želuca. Naravno, u vodenjaku nema zraka koji bi mogao provoditi mirise no, kada bi ga bilo, mogla bi osjetiti i mirise svoje okoline.

Zbog nevjerojatnog rasta mozga, opseg bebine glave samo se ovaj tjedan povećao za skoro 1,3 cm.

Vaša bebica sada je duga oko 45 cm i teška više od 1,8 kg. Tijekom sljedećih sedam tjedana njezina će se težina udvostručiti.

Sada je važnije nego ikad pripaziti na ishranu. Bebine potrebe za bjelančevinama i mastima najizraženije su tijekom sljedećih nekoliko tjedana, stoga pazite da jedete uravnotežene obroke.

Vaša trudnoća

I vi biste trebali dobivati na težini – oko 0,5 kg tjedno. Nastavit ćete dobivati na težini do neposredno prije poroda. Nemojte pokušavati usporiti debljanje čak i ako ste teži nego što ste mislili da ćete biti. Vašoj su bebi sada potrebni dodatni kilogrami. Imat ćete dovoljno vremena za mršavljenje nakon poroda!

Ako u ručnim zglobovima i prstima osjećate bolove ili obamrlost, niste jedini. Mnoge žene dobiju sindrom karpalnog tunela, kojeg obilježava oticanje oko živaca u ručnim zglobovima.

Probleme karpalnog tunela obično uzrokuju ponavljani pokreti, no u vašem je slučaju krivac zadržavanje vode u tijelu. Kao što vam se stopala i gležnjevi pune tekućinom, isto se događa i s karpalnim tunelom, cjevčicom koja provodi živce iz zglobova u prste.

Bol i oticanje vjerojatno će prestati nakon poroda. U međuvremenu možete učiniti nekoliko stvari. Ako vam se bolovi javljaju tijekom noći, što je često, promijenite položaj spavanja tako da ne provodite nikakav pritisak na šake ili zglobove. Nosite manžete za zglobove koje će ih držati ispruženim. Ako možete, smanjite sve ponavljane pokrete (primjerice tipkanje ili sviranje klavira).

Ako tim mjerama ne uspijete smanjiti bolove i ako oni nastave biti jaki, liječnik vam može dati injekciju u zglob što će smanjiti bol. Bilo da se radi o karpalnom tunelu ili ne, svakako obavijestite liječnika o bilo kakvoj boli koju možda osjetite.

Što kažu stručnjaci

"Kako se približava termin poroda, možda primijetite da vam iz grudi curi tekućina," kaže stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling. "To se zove kolostrum i potpuno je normalno. To je pripremno mlijeko i bit će prva hrana vaše bebe, ako planirate dojiti."

Pristanak na kolačiće