34. tjedan trudnoće

Vaša beba

Neovisno o boji očiju koju će vaša beba zaista imati, sada su joj oči plave. Proces pigmentacije njene šarenice neće se završiti dok joj oči ne budu izložene svjetlosti nekoliko tjedana nakon rođenja. Konačna boja očiju možda neće biti definirana još godinama!

Ako nosite dječaka, njegovi testisi se sada spuštaju iz abdomena u mošnje. Ponekad se jedan ili oba testisa ne uspiju spustiti u ispravan položaj prije rođenja. U tom slučaju, testisi vaše bebe vjerojatno će se spustiti prije prvog rođendana. Ako vam se bebine mošnje čine velikima odmah nakon poroda, ne brinite: oticanje se javlja zbog viška tekućine i nestat će za otprilike tjedan dana.

Vaša trudnoća

S obzirom na to da vam je do poroda ostalo još samo par tjedana, dobro je znati koji su znakovi poroda. Porod je različit su za svaku ženu, ali najčešći simptomi su: redovni trudovi koji se pojavljuju u sve kraćim vremenskim razmacima, bol u križima popraćena grčevima poput menstrualnih, puknuti vodenjak (pucanje amnionske vreće) ili krvavi sluzni iscjedak koji ukazuje na to da vam se grlić maternice počeo širiti.

Ali pazite, pojava nekog od ovih simptoma ne znači nužno da su vam počeli trudovi. Znakovi poroda možda vam se počnu javljati danima ili čak tjednima prije samog poroda. Neka to vaš liječnik procijeni, a vi ga odmah nazovite ako imate bilo koji od ovih simptoma.

Vjerojatno ste pažljivo istražili i razmislili o tome kakav porod i rođenje želite – koje članove obitelji želite uz sebe, želite li lijekove protiv bolova i slično. Također, vjerojatno ste razgovarali o svojim željama sa svojim liječnikom. Sada je dobar trenutak da ponovno porazgovarate o tome sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da se još uvijek slažete po tim pitanjima.

Što kažu stručnjaci

Možda ćete primijetiti da vas, kako vam grudi budu rasle, rastegnuta koža počinje svrbjeti.

"Nanesite na kožu grudi umirujući losion, bez nadražujućih mirisa," sugerira stručnjak i medicinska sestra Elaine Zwelling. "Mast s vitaminom E, kakao maslac ili melem od pročišćenog lanolina također će biti odlični."

Pristanak na kolačiće