35. tjedan trudnoće

Vaša beba

U trećem je tromjesečju izuzetno važno jesti mnogo hrane bogate željezom: vaša beba upija taj ključni mineral iz vašeg tijela kako bi napunila zalihe željeza u vlastitom tijelu, većinom u obliku crvenih krvnih zrnaca. Većinu željeza beba skladišti u mjesecima prije poroda.

Položaj s glavom dolje ili verteks, idealan je položaj za rađanje. Porod je mnogo lakši ako bebina glava, koja je najveća na cijelom tijelu, prva prođe kroz porođajni kanal. Ipak, oko 3 do 4 posto beba se do 35. tjedna ne okrene u taj položaj.

Ruke i noge vaše bebe postaju sve punije kako ona dobiva na težini. Do kraja ovog tjedna, može težiti do 2,5 kg i biti duga oko 43 do 47 cm.

Ako se nešto drugo osim glave pojavi prvo, to zovemo porod na zadak. Začudo, unatoč skučenom prostoru u maternici, vaš mali akrobat se može okrenuti još nekoliko puta prije rođenja!

Vaša trudnoća

Bez obzira koliko o njemu razmišljali i pripremali se, porod (kao i roditeljstvo) može biti nepredvidiv. Uvijek postoji mogućnost da liječnik zaključi kako postoji neki rizik za vas ili vašu bebu te se zbog toga može odlučiti na porod carskim rezom.

Carski rez je jedan od načina poroda u kojem se beba rađa kroz kirurški rez u majčinoj maternici. Između 20 i 30 posto beba rođenih u Hrvatskoj rođene su carskim rezom. Iako se vjerojatno nećete morati podvrgavati tom postupku, naučite nešto o njemu sada, tako da znate što možete očekivati ako bude potreban.

Pitajte svog liječnika u kojim okolnostima smatra da je carski rez potreban. Hoće li ga izvesti ako je beba okrenuta na zadak ili ako je vaš porod u zastoju? Također zamolite svog liječnika da vam opiše kako obavlja carski rez - postupak se može malo razlikovati od liječnika do liječnika.

Što kažu stručnjaci

Razmišljajući o porodu, vjerojatno ćete se zapitati što će se dogoditi ako se pupčana vrpca omota oko vrata vaše bebe.

"Ta se pojava zove nuhalna vrpca, prilično je česta i većinom bezopasna za bebu," kaže stručnjak i medicinska sestra Margaret Comerford Freda. "Još uvijek ne znamo zašto se to događa, ali može biti povezano s dužinom vrpce."

Pristanak na kolačiće