36. tjedan trudnoće

Vaša beba

Vaša beba uživa slušati vas kako čitate ili pjevate. Naime, studije su pokazale da je zvuk majčina glasa novorođenčadi draži od drugih glasova. Istraživanja su također pokazala da novorođenčad više vole pjesmu koju su mogli često čuti dok su bili u maternici.

Ako već niste, još uvijek nije prekasno da počnete! Odvojite vrijeme svaki dan i pustite bebi svoj najdraži album, zapjevajte najdražu pjesmu ili joj pročitajte priču. Zavoljet će to posebno vrijeme koje provodite zajedno, bez obzira je li beba u vašoj maternici ili je držite u rukama.

Glava vaše bebe posebno je oblikovana za put kroz grlić maternice i zdjelicu. Kosti lubanje još nisu srasle pa ta labava konstrukcija čini oblik glave lako prilagodljivim te se može provući kroz porođajni kanal tako da ne povrijedi ni sebe ni vas. Te će kosti postupno srasti tijekom prve godine bebina života.

Vaša beba ovaj tjedan teži između 2,5 i 2,7 kg, a duga je gotovo 48 cm – veličine lubenice!

Vaša trudnoća

Od sada pa do poroda vrlo ćete često viđati svog liječnika. Od 36. tjedna trudnoće naručivat će vas za preglede svaki tjedan kako bi mogao pratiti znakove poroda.

Također će pomno pratiti vaš krvni tlak prilikom svakog posjeta i pripaziti da vaš urin ne sadrži bjelančevine. Visoki krvni tlak i bjelančevine u urinu potencijalni su znaci preeklampsije, stanja u trudnoći koja može biti rizična za vas i za bebu.

Vaša je maternica sada uvećana 1.000 puta. S obzirom na to da vam sada dodiruje rebra i još više otežava disanje, to vam je već poznato!

Vjerojatno ste se udebljali 11 do 14 kilograma. Tijekom sljedeća četiri tjedna vjerojatno ćete dobiti još koji kilogram. Ako vam je to utjeha, mnoge žene se uopće ne debljaju u zadnjem mjesecu trudnoće.

No, vaša maternica možda nije jedini dio tijela koji se širi. Ako do sada niste imali problema s edemima (medicinski naziv za oticanje uzrokovano viškom tekućine), u posljednjem mjesecu trudnoće možda počnete zadržavati više tekućine. Kada god možete, odmorite se nekoliko minuta s podignutim nogama ili legnite na lijevu stranu. Oba će položaja poboljšati cirkulaciju i pokrenuti tekućinu u vašim udovima.

No budite oprezni: manjim unosom tekućine nećete smanjiti edem! Još uvijek vam je potrebno osam čaša vode dnevno da biste mogli pročistiti otpad iz bubrega, prazniti crijeva i održati povišenu količinu krvi.

Pristanak na kolačiće