37. tjedan trudnoće

Vaša beba

Vaša je beba vjerojatno duga skoro 50 cm i teška između 2,7 i 3 kg te se približava konačnoj težini na porodu. Ipak, ovi su posljednji tjedni pred porod važni! Beba još uvijek dobiva 15 grama sala dnevno. To salo pomaže njezinom tijelu regulirati temperaturu i održati ujednačenu razinu šećera u krvi. U međuvremenu, mozak i lubanja nastavljaju rasti.

Je li vaša beba ovih dana niže nego ranije? Možda vam se čini kao da se spustila u vašu zdjelicu, a možda stvarno i jest. To spuštanje može se dogoditi nekoliko tjedana prije poroda. Novi, niži položaj možda smanji pritisak na vaša stiješnjena pluća i dijafragmu te vam olakša disanje.

Vaša trudnoća

Naravno, spuštanje bebe nosi sa sobom dobre i loše stvari. Dobra je vijest da možete lakše disati. Loša je vijest da sada možda osjećate dodatni pritisak na donji dio trbuha i zdjelicu. Također, kada se beba spusti, mijenja vam se središte ravnoteže pa možda postanete malo nespretniji nego ranije!

Jeste li već spakirali torbu za rodilište? Samo 5 posto beba rodi se na predviđeni datum poroda, stoga pokraj vrata treba imati spakiranu torbu u slučaju da beba odluči doći ranije!

Držite se osnovnog: zapamtite, sve ćete to morati nositi natrag kući, zajedno sa stvarima za bebu. Trebat će vam udobna pidžama ili spavaćica (nemojte uzeti najbolju – možda će se uprljati), udoban ogrtač, papuče ili čarape koje ne kližu, dobro prianjajući grudnjak za dojenje, kozmetičke potrepštine te odjeća za povratak kući za vas i za bebu.

No nakit, kreditne kartice i novčanik neće vam trebati. Ali uzmite sa sobom osobnu i zdravstvenu iskaznicu te pokoju kunu za novine i grickalice. Za svaki slučaj pripremite i popis telefonskih brojeva ljudi koje ćete nazvati i priopćiti im lijepu vijest.

Tate: Nemojte zaboraviti fotoaparat i dodatne baterije. Spakirajte nešto odjeće i kozmetičkih potrepština za sebe. Porod može potrajati pa vam osvježenje može dobro doći.

Vaš će liječnik tijekom tjednih prenatalnih pregleda možda početi s pregledima zdjelice. Provjeravat će je li vam grlić maternice proširen (otvara li se) ili manji (stanjen) te postoje li znakovi poroda. Grlić maternice mnogih žena počne se širiti ili tanjiti tjednima prije poroda, dok neke ne pokazuju nikakve znakove poroda sve dok ne dođe vrijeme za odlazak u bolnicu.

Što kažu stručnjaci

Ako već niste, počnite nabavljati stvari za bebu.

"Kada kupujete odjeću za bebu, tražite onu s velikim otvorima za glavu koja se lakše oblači," predlaže dr. Suzanne Dixon. "Također, izbjegavajte odjeću s ukrasima ili vrpcama jer predstavlja opasnost od gušenja."

Pristanak na kolačiće