5 savjeta za prehranu u trudnoći

Stara izreka „jesti za dvoje” ne znači trpati dva puta više hrane na tanjur – to znači jesti dva puta bolje!

Kada imate bebu, pametno je iz svakog zalogaja izvući najviše što možete. No, što je točno najbolje jesti kad ste u trudnoći? Pročitajte kako biste saznali!

Superhrana 1 za prehranu u trudnoći: Jaja

Jaja su prepuna bjelančevina, vitamina A i E, kao i kolina, tvari koja pomaže u razvoju mozga bebe. Ove prehrambene bombe super je lako pripremiti za brzi obrok. Napravite kajganu, sa sirom u sendviču ili preko lagano pržene riže – sve ukusno i pogodno za prehranu u trudnoći.

Superhrana 2 za prehranu u trudnoći: Mliječni proizvodi

Kalcij je nužan za razvoj bebinih kostiju. Nemasno mlijeko, sir od pasteriziranog mlijeka i jogurt ukusni su načini za dobivanje ovog važnog minerala. Pokušajte piti mlijeko par puta dnevno i uključite jogurt ili sir u dnevnu prehranu.

Superhrana 3 za prehranu u trudnoći: Orašasti plodovi

Zgodni za ponijeti i nekvarljivi, orašasti plodovi i njihov maslac savršene su grickalice dok ste u pokretu i izvrsni izvori bjelančevina i zdravih masti, što može pomoći razvoju vaše bebe. Bademi, kikiriki i orasi su dobar izbor, kao i maslaci od njih.

Superhrana 4 za prehranu u trudnoći: Voće

Bilo svježe, zamrznuto ili konzervirano, voće je puno vitaminima i vlakana, koji su ključni u svakoj prehrani u trudnoći jer mogu olakšati konstipaciju. Kada razmišljate o konzerviranom voću, pažljivo čitajte etikete. Bolje je izabrati voće koje je pakirano u vodi, a ne u šećernom sirupu.

Superhrana 5 za prehranu u trudnoći: Željezo

Željezo je vitalni mineral koji pomaže u opskrbi bebe krvlju, a također je korisno protiv anemije tijekom trudnoće. Nemasno meso, obogaćene žitarice i špinat, sve su to veliki izvori željeza u prehrani u trudnoći. Zamrznuti špinat je posebno pristupačan i jednostavan za pripremu (dodajte ga u varivo ili u umak za tjesteninu).

Razvoj bebe vam je vjerojatno često na umu, pa znajte da je poboljšanje vaše prehrane jednostavan način za poboljšanje zdravlja bebe.

Kupujte pažljivo, jedite neobrađene namirnice i pokušajte izbjeći obrađene proizvode kad god možete. Također, ne ustručavajte se razgovarati sa svojim liječnikom ako imate bilo kakvih pitanja o tome koje namirnice uključiti – ili izostaviti – iz prehrane u trudnoći.

Pristanak na kolačiće