Kako se oblačiti dok se vaše tijelo mijenja

Ako ste trudni, to ne znači da ne možete biti moderni. Istaknite svoju novu bujnu figuru trudničkom robom koja izgleda lijepo, a pritom je udobna i pristupačna.

U ranim danima trudnoće će vam vjerojatno pristajati vaša normalna odjeća, ali jednom kada nastupi drugo tromjesečje trebat ćete uložiti u neku novu odjeću koju ćete nositi ostatak trudnoće. Dobra je ideja vremenski analizirati trudnoću u smislu koje će godišnje doba biti kada budete u prvom, drugom i trećem tromjesečju te prema tome planirati kupnju za proljeće/ljeto i jesen/zimu. Bez obzira na to kakav vam je bio oblik tijela prije trudnoće, vaš trudnički trbuh će određivati novi način oblačenja najmanje pet mjeseci u trudnoći te obično i nekoliko mjeseci nakon što na svijet donesete svoj mali svežanj radosti.

Kako trudnoća bude napredovala, a ovisno tome nosite li visoko ili nisko, možda ćete se morati potruditi više oko kupovine gornjih odnosno donjih dijelova odjeće. Dame koje nose visoko najčešće mogu proći s nošenjem ne-trudničkih donjih dijelova veći dio trudnoće. Općenito, najljepši način oblačenja bilo koje trudne siluete ili struka koji se širi jest stvoriti iluziju struka na najtanjem dijelu torza, što je tik ispod linije grudi. Odjeća rezana ispod linije grudi daje taj dojam, a možete eksperimentirati i s vezivanjem različitih vrsta pojaseva ispod grudi kako biste stegnuli šire odjevne predmete kao što su haljine i veste. Majice i haljine bi trebale lijepo padati preko trbuha bez previše rastezanja. V izrezi su sjajni za otvaranje područja vrata te privlačenje pogleda prema dolje. Visoki ovratnici obično ne pristaju dobro većim grudima, što je nešto što će čak i žene s ravnijim prsima zamijetiti kao novinu u svom bujajućem obliku.

Nema potrebe bacati novac na posve novu trudničku odjeću. Čak se ne morate ograničavati na specijalizirane trgovine trudničke odjeće, budući da brojne high street trgovine imaju odjele za trudnice ili ne-trudničku odjeću koja je prikladna za trudnoću. Kod trudničke odjeće, odaberite isti konfekcijski broj koji biste normalno nosili prije trudnoće, npr. ako ste nosili veličinu 40, onda trebati odabrati istu trudničku veličinu. To se odnosi na svu trudničku odjeću. Možda ćete shvatiti kako možete proći i s nošenjem jednog broja veće ne-trudničke odjeće, ali pazite na to da ramena dobro sjedaju jer ćete u suprotnom izgledati kao da nosite pogrešnu veličinu. Najbolji savjet je uložiti u nekoliko ključnih odjevnih predmeta svoje trudničke garderobe koje onda možete kombinirati i sparivati i nositi u više ili manje elegantnim verzijama.

Ključni komadi trudničke odjeće

Evo popisa ključnih komada koji će vam biti potrebni u vašoj trudničkoj garderobi:

Trudničke traperice. Bootleg traperice dobro stoje svim tipovima tijela, ali ako ste navikli nositi uske traperice, dostupne su brojne trudničke verzije takvih traperica. Ključna razlika je u proširivom struku. Trudničke traperice su dizajnirane tako da sjednu ispod ili iznad trbuha. One ispod trbuha imaju prilagodnike sa strane ili rastezljive dijelove koji se rastežu od linije struka do tik ispod trbuha. One koje se rastežu preko trbuha imaju dulje rastezljive dijelove koji se mogu rastegnuti do linije grudi. Bolje su za kasnu trudnoću jer ih je udobnije nositi preko većeg trbuha i ne morate konstantno podizati traperice dok se krećete.

U trudnoći možete upotrebljavati i pojas za trudnice kako biste proširili svoje uobičajene traperice i hlače kako bi pristajale novom obliku vašeg tijela. Ovo je dobra ideja za dame koje nose visoko pa će glavni naglasak u njihovoj trudničkoj odjeći biti na odjeći za gornji, a ne donji dio tijela. Isto tako je i ekonomičan izbor budući da onda nema potrebe za kupnju nekoliko novih pari traperica. Pojasevi za trudnice dostupni su u crnoj i bijeloj boji te boji kože.

Trudničke tajice. Osnova su udobnog stila kada se kombiniraju sa sportskim tunikama i haljinama ili nose u nešto elegantnijoj verziji s potpeticama i elegantnim majicama i sakoima. Ljeti iskušajte kraće verzije – nosite ih s haljinama rezanima ispod linije grudi.

Sportske haljine rezane ispod linije grudi i haljine na vezanje najljepše oblikuju vašu novi izgled. Kraće haljine možete nositi preko tajica ili kraćih hlača ili traperica po danu, a s trudničkim čarapama ili tajicama u večernjem izdanju. Te haljine ne moraju nužno biti trudničke; haljine rezane ispod linije grudi ili haljine na vezanje možete potražiti i u normalnim high street trgovinama.

Ljeti su maksi haljine trudnički odjevni predmet bez kojeg se ne može. Nije nužno tražiti trudničke verzije budući da su maksi haljine iz normalnih high street trgovina često dovoljne da lijepo prekriju vaš trudnički trbuh. Verzije koje su rezane ispod linije grudi su najbolje, a dovoljno su elegantne i udobne i lako ih je nositi u više ili manje elegantnim verzijama s balerinkama ili sandalama s punom petom i slatkom vesticom ili jaknom od trapera.

Na ljetnim praznicima tankiniji sjajno oblikuju vaš novi izgled. Gornji dio tankinija možete nositi s kratkim hlačama i saronzima s plaže na ručak ili kao večernju odjeću

Izmjerite se za trudnički grudnjak rano u trudnoći, a potom nakon oko 20 tjedana ovisno o tome koliko vam brzo grudi rastu.

Ako radite izvan kuće, za trudnoću biste trebali planirati strožu poslovnu garderobu. Ovisno o pravilima oblačenja na radnom mjestu, osnovni komadi uključuju:

  • Bijelu trudničku košulju s elastičnim dijelom ispod grudi

  • Dva para trudničkih poslovnih hlača, najbolji je bootleg kroj

  • Nekoliko elegantnih haljina rezanih ispod linije grudi koje su prikladne za poslovno okruženje

  • Odjeću koja odgovara godišnjem dobu kao što su duge veste bez rukava koje se vežu ispod grudi i prekrivaju trbuh

  • Sako s jednostrukim kopčanjem i jednim dugmetom

  • Udobne cipele, posebice u uznapredovalim stadijima trudnoće kada brojne žene imaju problema s oticanjem stopala i zglobova

  • Svijetla pašmina za proljeće/ljeto i ogrtač za jesen/zimu sjajni su dodaci vašoj trudničkoj garderobi. Nema veze što nosite ispod odjeće, ako je u boji koja vam odgovara, osvježit će vaš izgled i vaše lice

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost boje, posebno u ranoj trudnoći, ako imate problema s nuspojavama. Nošenje boje koja vam odgovara blizu lica će učiniti da vaša koža izgleda mlađe te će vam oči sjajiti, bez obzira na to koliko ste umorni. Kasnije, ako se pojave promjene u vašem tonu kože, primjerice roseacea može biti česta kod trudnica, možete upotrebljavati hladnije boje kako biste neutralizirali učinak dodatnog crvenila na koži. Ono što nosite na donjoj polovici nije važno, a sve što trebate je dobra boja u obliku marame ili drugog modnog dodatka koji ćete nositi visoko na svom dekolteu.

Ne zaboravite dignuti noge u zrak i pustiti svoje prste da obave posao umjesto vas tako što ćete obaviti online kupovinu. Neke zanimljive stranice su: www.funkybumpmaternity.com,www.funmum.com za trudničku odjeću te www.isabellaoliver.com i www.tiffanyrose.com za odjeću za posebne prilike.

Pristanak na kolačiće