Još malo i gotovo - trudnički problemi s probavom - ublažavanje trudničkih tegoba

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN Sada kada ste u posljednjem tromjesečju vaš trbuh stalno raste te može uzrokovati žgaravicu, probavne smetnje i nedostatak daha. Kako možete učiniti zadnja tri mjeseca svoje trudnoće ugodnijim? Nastavite s čitanjem! Sada ste u razdoblju boravka kod kuće! Vaš trbuh postaje svaki dan sve veći kako vaše maleno raste unutar maternice. Bliže ste nego ikada tome da ćete vidjeti svoje dijete, ali vjerojatno ćete morati prebroditi neke nove tegobe i trudničke boli prije poroda. Povećana težina i pritisak donijet će svoj niz tegoba, uključujući i zadihanost i probleme s probavom tijekom trudnoće. Ove tegobe najvjerojatnije će nestati odmah nakon što prođe faza boravka kod kuće, ali postoje mjere koje možete poduzeti već sada koje će pomoći da posljednji mjeseci trudnoće budu što je moguće jednostavniji.

Ostajanje bez daha

Budući da je vaša maternica sve veća i smješta se sve više u vašem trbuhu, pritišćući dijafragmu, disanje može postati teže. Možda će vam biti teško popeti se po stepenicama i pri tome ne ostati bez daha. Najbolja stvar koju možemo učiniti jest jednostavno stvari raditi polako i pokušati se ne forsirati previše kako biste smanjili trudničke tegobe.

Neke žene imaju problema s disanjem i kad legnu. Ako je to slučaj, pokušajte sa spavanjem u polusjedećem položaju, okruženi jastucima za potporu. Gotovo sve otežano disanje tijekom posljednjeg tromjesečja je normalno, ali ako ste zabrinuti, posavjetujte se s liječnikom ili primaljom.

Žgaravica i probavne smetnje

Ove dvije srodne želučane boljke obično napadaju u trećem tromjesečju. Neke žene će sada možda prvi put iskusiti probleme s probavom tijekom trudnoće i to im je veliko iznenađenje. Zašto sada? Tijekom trudnoće cijeli probavni sustav se usporava. Kao rezultat toga, mišići želuca i jednjaka (cijev koja vodi od usta do želuca) se opuste. To omogućuje probavnim kiselinama, koje obično ostaju u vašem želucu, put prema natrag, gore u vaš jednjak i usta. Kiseline uzrokuju osjećaj pečenja u grlu. U ustima vam tada ostaje grozan okus stare hrane i želučane kiseline.

Kako biste spriječili žgaravicu i probavne smetnje u trudnoći, iskušajte ove prijedloge kako biste umanjili neke od tih trudničkih tegoba: Jedite manje obroke češće. To će zadržati želučane kiseline da rade na probavi, umjesto da se vraćaju natrag. Izbjegavajte masnu hranu. Ostanite uspravni nakon što pojedete (gravitacija pomaže!). I nemojte jesti zadnji obrok taman prije odlaska na počinak. Žvačite žvakaću gumu kako biste uklonili gorak okus iz usta.

Nemojte uzimati nikakve bezreceptne proizvode, kao što su antacidi, bez konzultacije sa svojim liječnikom, primaljom ili ljekarnikom.

Za više informacija o tome što se događa u trećem tromjesečju, pogledajte Još malo i gotovo: Treće tromjesečje.

Pristanak na kolačiće