Treba li zbog bebe jesti bjelančevine - pripazite da ih unosite u zdravim obrocima

Važnost bjelančevina. Sada, ne samo da trebate određenu količinu bjelančevina (do 100 grama dnevno), već morate biti sigurni da jedete dobre bjelančevine – to jest one koje sadrže sve vitalne aminokiseline. One su važne za bebin rast i razvoj te se uglavnom nalaze u mesu, ribi i mliječnim proizvodima.

TRAŽITE BJELANČEVINE Ako postoji jedna stvar koja je u ovom trenutku potrebna vama i vašoj bebi, to su bjelančevine. Prehrana temeljena na bjelančevinama pomaže vam zadržati snagu, a vašem djetetu daje aminokiseline potrebne za zdrav rast i razvoj.

KOLIKO Preporučeni dnevni unos bjelančevina za vrijeme trudnoće je 60 grama, iako neki nutricionisti preporučuju i do 100 grama. Pola litre mlijeka, primjerice, sadrži manje od polovice tog iznosa, pa će čak i ljubiteljice mlijeka morati naći raznovrsne izvore bjelančevina u zdravim obrocima kako bi unijele potrebne količine.

PRAVA STVAR Trudnicama su potrebne „kvalitetne" bjelančevine – to jest, prehrana koja sadrži velike količine svih vitalnih aminokiselina u zdravim obrocima. Meso, riba i mliječni proizvodi bogati su bjelančevina, pa su to sve dobri izvori za bebinu prehranu. Međutim, većina biljnih bjelančevina nije korisna. Ako ste vegetarijanka, a pogotovo ako ste veganka, morat ćete jesti posebne kombinacije pojedinih namirnica kako biste bili sigurni da dobivate potrebne aminokiseline. Vaš liječnik pomoći će vam isplanirati uravnoteženu prehranu za vas, kao i za vaše dijete. Ali, ako ste još uvijek u nedoumici, posavjetujte se s nutricionistom.

Pristanak na kolačiće