Jutarnje mučnine u prvom tromjesečju - simptomi trudnoće

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE Osjećate mučninu? Niste jedini. Više od polovice trudnih žena ima neku vrstu jutarnje mučnine. Dobre vijesti: uglavnom prestaje nakon prvog tromjesečja. U međuvremenu, evo nekih strategija koje mogu pomoći.

Simptomi trudnoće jutarnja mučnin. Oh taj osjećaj mučnine! Čini se da ga izaziva sve, osobito jutarnji mirisi, pogled na doručak, čak i pomisao na hranu. Mogli biste se upitati: ako će trudnoća biti ovakva, kome je to potrebno? I zašto tako uzbudljiv životni događaj mora biti popraćen ovom stalnom mučninom? Je li sve u redu? Je li sve u redu?

Jutarnja mučnina: Što je u nazivu

Mučnina, katkad praćena povraćanjem, čest je simptom prvog tromjesečja trudnoće. Više od polovice trudnica pati od jutarnje mučnine u prvom tromjesečju. Ne samo da je mučnina normalna, to je uobičajeni rani simptom trudnoće i znak da je vaša trudnoća zdrava.

Stanje se naziva „jutarnja mučnina", jer je to često razdoblje kada su simptomi najgori. Međutim, kada ste trudni možete osjećati mučninu i povraćati u bilo koje doba dana. Vjeruje se da simptome izaziva hormon trudnoće hCG, koji proizvodi posteljica koja se razvija i koji pomaže u održavanju trudnoće. No i drugi čimbenici, kao što su niske razine šećera u krvi, povećane želučane kiseline, stres i umor također mogu doprinijeti jutarnjim mučninama u prvom tromjesečju trudnoće.

Strategije prevencije

Prevencija je najbolji način rješavanja simptoma trudnoće jutarnje mučnine. Držite neke obične biskvitne krekere ili čak komadić čokolade pokraj kreveta i nešto pojedite čim se probudite kako biste podigli razinu šećera u krvi prije nego što ustanete. Umjesto da jedete tri velika obroka dnevno, jedite pet do šest malih obroka kako bi se izbjegao prazan želudac i šećer u krvi održao stabilnim. Pobrinite se da vaša prehrana sadrži dovoljne količine proteina (meso, riba, jaja, sir) i složenih ugljikohidrata (voće, povrće, žitarice) kako bi se zadovoljile potrebe vašeg djeteta koje se razvija.

Neki stručnjaci preporučuju uzimanje 75 do 100 miligrama vitamina B6 kao dodatka za sprečavanje mučnine. Izbjegavajte začinjenu ili masnu hranu, izbjegavajte pregrijavanje i znojenje i dovoljno se odmarajte.

Kako se nositi s mučninom

Kada osjetite mučninu, pokušajte sljedeće: Opustite se. Dišite polako – udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta ili pokušajte s vizualnim slikama, fokusirajući se na nešto ugodno. Izbjegavajte pogled na miris i okus hrane i drugih tvari (kao što su duhanski dim) od kojih vam je mučno. Sišite ili žvačite komadiće leda, grickajte keks od đumbira ili sišite svježe narezani limun. Ako vam se povraća dok perete zube, pokušajte s vodicom za ispiranje usta. Upotrebljavajte je često kako bi vam usta bila svježa. Pokušajte s čašom mlijeka ili dvije tablete kalcija kako biste neutralizirali kiseline u želucu. Na grlo nanesite hladnu krpu ili led. Pokušajte s đumbirom, prirodnim lijekom za mučninu. Naribajte ga na povrće ili druge namirnice. Pijte čaj od kamilice ili đumbira. Pazite na unos tekućine, čak i ako vam se i ne jede kruta hrana. Ne miješajte krute tvari i tekućinu u istom obroku što vam može biti od pomoći. Palčevima pritisnite kosti na bazi lubanje, na stražnjoj strani vrata, baš iza svakog uha ili na to područje stavite led. Isprobajte narukvice protiv mučnine, primjerice Sea-Bands, elastične trake širine 2,5 cm koje se nose na zapešćima. Svaka narukvica ima mali gumb koji pritišće akupresurnu točku za ublažavanje mučnine. Ovakve su narukvice dostupne u mnogim ljekarnama.

Dugoročna perspektiva

Dobra vijest je da za većinu žena jutarnje mučnine završavaju u četvrtom mjesecu trudnoće, kada se razina hormona počinje malo smanjivati. Ako vaši simptomi mučnine i povraćanja ne jenjavaju (javljaju više od jednom ili dva puta dnevno), onemogućujući vam da uopće jedete i pijete, ili potraju i nakon prvog tromjesečja, obavijestite o tome svoga liječnika. Možda imate ozbiljniji problem koji se naziva hyperemesis gravidarum, što zahtijeva liječenje oralnim ili intravenskim lijekovima.

PL_registration_cta_inarticle_banner

Pristanak na kolačiće