Fetus u trećem tromjesečju - još malo i tu smo - ultrazvuk u trećem tromjesečju

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE Treće je tromjesečje trudnoće čudesno razdoblje u kojem vaša beba raste i razvija se. Vrijeme je da usporite i ne budete prezahtjevni prema sebi. Kako učiniti ovih posljednjih nekoliko mjeseci udobnijima i ispunjavajućima? Nastavite s čitanjem!

Što vam, nakon uspješno „odrađene" dvije trećine trudnoće, donose posljednja tri mjeseca? Treće je tromjesečje trudnoće, od 28. do 40. tjedna, čudesno razdoblje u kojem vaša beba raste i razvija se. Razdoblje je to u kojem vaša beba dobiva masni potkožni sloj kako bi poprimila obrise bebe kakvu očekujete vidjeti na porođaju.

Minijaturni portret

Do kraja 32. tjedna beba teži otprilike 1,8 kilograma i duga je oko 28 centimetara. I dalje će brzo dobivati na težini kako bi do trenutka rođenja težila 3,2 – 3,6 kilograma – razliku ćete moći vidjeti na ultrazvuku u trećem tromjesečju. Počinje razvijati ciklus budnosti i spavanja, a vi ćete možda osjetiti kad je budna i miče se, a kada miruje i spava. Također možete zamijetiti razdoblja ritmičkog pokretanja, što najvjerojatnije znači da beba štuca.

Vaša beba u ovom razdoblju počinje sisati svoj palac i ustima izvodi pokrete sisanja kako bi do trenutka rođenja već naučila sisati. Njezine vjeđe više nisu spojene, što znači da ih može redovito otvarati i zatvarati. Razvija sposobnost gledanja i slušanja te ćete primijetiti da odgovara na poticaje iz vašeg okruženja, kao što su zvukovi, glazba ili svjetlost. Iako je još uvijek u vama, počinje reagirati kao „prava" beba!

Zona udobnosti

No što je s vama? Vi ćete vjerojatno otkrivati i prednosti i nedostatke posljednjih mjeseci trudnoće. Nedostaci uključuju fizičke probleme koje ćete zamijetiti, a većinu uzrokuju sve veća veličina i težina vaše bebe. Možda ćete ostajati bez daha jer će se beba početi odupirati o ošit i pluća, a upravo zbog toga penjanje po stubama ili brza šetnja po susjedstvu više nisu jednostavni zadaci. Bol u leđima i umor mogu vas usporiti zbog veće težine koju nosite.

Samo polako

Iskoristite priliku, usporite i nemojte biti prezahtjevni prema sebi. Zamolite prijatelje ili članove obitelji da vam pomognu kad god je to moguće. oću će možda biti teško pronaći ugodan položaj za spavanje i možda ćete često morati do kupaonice jer beba pritišće vaš mjehur. Smanjeni unos tekućine prije odlaska na počinak može pomoći. Mnoge žene primjećuju da im gležnjevi i noge otiču (javljaju se tzv. edemi) zbog viška tekućine u njihovu tijelu. Podizanje nogu kad je to moguće pomoći će da otekline splasnu. U emotivnom smislu, možda ćete otkriti da postajete iznimno nestrpljivi s trudnoćom – želite držati svoju bebu u naručju, a ne je i dalje nositi u sebi!

Evo još nekoliko savjeta koji će pomoći da vam treće tromjesečje bude ugodno i ispunjavajuće: Ako vrijeme dopušta, nekoliko puta tjedno uživajte u opuštajućim šetnjama na otvorenom. Svjež će vas zrak okrijepiti, potaknuti cirkulaciju te umanjiti bolove i ukočenost koju možda osjećate. Pohađajte trudnički tečaj kako biste naučili kako se opustiti i istegnuti. Služite se tehnikama opuštanja koje ćete naučiti na tečaju jer će vam, uz vizualne predodžbe i glazbu, pomoći da se opustite i usredotočite na uzbuđenje koje je pred vama. Kako bi vam bilo ugodnije, noću spavajte na boku. Jastucima poduprite gornji dio nogu i leđa. Svake noći spavajte barem sedam sati, a tijekom dana odmarajte kako biste porođaj dočekali što odmorniji. Čitajte... čitajte... čitajte. Informacije o porođaju, rađanju i njezi bebe umanjit će vaše strahove i pripremiti vas za događaje koji vas očekuju. Odlazite na redovite liječničke preglede kako bi liječnik mogao pratiti vaš napredak, ali i napredak vaše bebe kako se porođaj približava. Znajući da je sve u redu, moći ćete se opustiti i uživati u posljednjim tjednima trudnoće.

Veselite se onom što dolazi

Što je, dakle, pozitivna strana trećeg tromjesečja? Prvenstveno, iščekivanje i uzbuđenje koji rastu. Znate da vaša beba raste i da je zdrava, osjećate kako se miče i sve snažnije udara pripremajući se za rođenje, birate njezino ime, kupujete odjeću za nju, pripremate sve što će vam trebati da biste se o njoj brinuli kada stigne doma i postajete svjesni da će beba za nekoliko tjedana biti s vama, a sve to čini ovo razdoblje posebnim. Također, svakako pomaže činjenica da su sve fizičke tegobe koje u ovoj fazi osjećate privremene i da će nestati čim stigne vaša beba! Ovo je uistinu čarobno razdoblje, stoga se pokušajte opustiti i uživati u njemu. S trećim tromjesečjem bebe ostalo je još samo malo!

Pristanak na kolačiće