Emocije u trudnoći - nagle promjene raspoloženja važne su za vaše zdravlje

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE U jednom trenutku sretna, u drugom tužna. Kada ste trudni, vaši osjećaji se mogu neprekidno mijenjati. Za pomoć pri razumijevanju naglih emocionalnih promjena u trudnoći kao i savjete za održavanje promjena raspoloženja pod kontrolom, čitajte dalje!

Trudnoća je vrlo emocionalno iskustvo. Vjerojatno ste otkrili da su drugi ljudi, vaš liječnik, kao i obitelj i prijatelji, više usredotočeni na fizičke aspekte trudnoće nego na emocionalno zdravlje. Oni se brinu jeste li vi i vaša beba zdravi, a kako su fizički aspekti konkretniji, drugi ih lakše opažaju. Ipak većina trudnica se slaže kako su emocije i promjene raspoloženja u trudnoći jednako važne.

Što trudnoću čini tako emocionalnom? Kako se s time nositi?

Velika prilagodba

Većina žena se veseli trudnoći i majčinstvu. No, nakon što zatrudnite, bilo planirano ili ne, vaši osjećaji mogu biti drugačiji od onoga što ste očekivali. Emocionalno zdravlje može biti varljivo. Žene koje koje su se bojale da će osjećati strah mogu se osjećati iznenađujuće ugodno. One koje su mislile da su spremne iznenada se osjećaju nesigurno.

Obično se vaši osjećaji mijenjaju sa svakim tromjesečjem, a svaka faza donosi svoje emocionalne probleme. U prvom tromjesečju možda ćete se boriti sa samom činjenicom da ste trudni. Tijekom drugog možda ćete se usredotočiti na ideju kako ćete stvarno dobiti dijete. U trećem tromjesečju vjerojatno ćete proširiti to razmišljanje te razmišljati o odgovornostima – i radostima – majčinstva. Za to je potrebno puno emocionalne prilagodbe!

Mijenjanje uloga

Trudnoća isto tako mijenja i dinamiku obiteljskih odnosa. Ako je ovo vaša prva beba, činjenicu da ste pojedinac ili dio para, s obvezama samo za sebe ili za druge odrasle osobe, zamjenjuje činjenica kako ste sada cijelo vrijeme odgovorni za potpuno ovisno dojenče.

Ako imate drugu bebu (ili treću ili četvrtu), promjene unutar obitelji se i dalje odvijaju kako se vaša odgovornost povećava. Dovođenje nove malene osobe u obitelj može ponekad biti stresno, čak i u najsretnijim okolnostima, te iskušavati vaše emocionalno zdravlje. Zato se trudnoće ponekad nazivaju „razvojnim krizama." Iako je roditeljstvo normalan i prekrasan dio života, nekada vam se može činiti kako je sve to previše. A vaši osjećaji mogu biti intenzivniji zbog hormonalnih promjena koje se događaju u vašem tijelu.

Što možete osjećati

Evo nekih emocija i reakcija koje su navele brojne trudnice. Imajte na umu da nisu sve negativne: radost, sreća i uzbuđenost depresija, nesigurnost i strah razdražljivost smirenost veća ovisnost o partneru ili članovima obitelji ponos što ste uspjeli ostvariti čudo ljubav prema bebi, povezanost s njom i prije nego što se rodi reakcije na promjene vašeg tijela (može vam se sviđati kako vam tijelo izgleda u trudnoći, ali ne mora) osjećaj rastresenosti tuga radi gubitka onoga kako je bilo ranije tjeskoba oko financija, organizacije života, brige za dijete, gubitka neovisnosti, promjene u vašem odnosu s partnerom, trudova i porođaja, hoćete li biti dobra majka i tako dalje nestrpljenje – osjećaj kao da ste oduvijek trudni hiperosjetljivost na komentare i savjete drugih čest plač sanjarenje o djetetu

Kako kontrolirati emocije u trudnoći

Iako je sve gore navedeno normalno, možete poduzeti različite mjere kako biste umanjili svoje trudničke promjene raspoloženja tijekom ovog uzbudljivog, ali stresnog razdoblja:

Ostanite fizički zdravi. Jedite dobro, vježbajte i puno odmarajte. Ako se ne osjećate dobro ili ste umorni, vjerojatnije je da ćete biti zabrinuti i uznemireni. Informirajte se. Pohađajte prenatalne i porođajne tečajeve i čitajte knjige o trudnoći. Znat ćete što možete očekivati, čuti to od profesionalaca te upoznavati druge buduće roditelje, što može ublažiti stres. Podijelite svoje misli i osjećaje sa svojim partnerom, prijateljima ili članovima obitelji. Izbjegavajte pretjerivati s kućnim ili poslovnim obavezama. Ne uzimajte nikakve lijekove za depresiju ili promjene raspoloženja u trudnoći, uključujući i biljne lijekove. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova, bezreceptnih ili na recept, tijekom trudnoće.

Pristanak na kolačiće