Ako radite u trudnoći 101

Margaret Freda Ako je sve u redu, žena može i dalje raditi za vrijeme trudnoće – čak i do poroda! Žene koje su u visoko rizičnoj trudnoći (poput onih koje nose dvojke ili koje su imale prijevremeni porod) možda moraju uzeti rodiljni dopust ranije nego druge kako bi se dovoljno odmorile.

Strategije na radnom mjestu

Važno je ne zamarati se tijekom trudnoće, pa upotrijebite ove mjere da ostanete zdravi i odmorni tijekom radnog dana:

Napravite stanke i nekoliko puta dnevno podignite noge. Cirkulacija se usporava tijekom trudnoće i podizanjem nogu potičete protok krvi i time smanjujete oticanje u zglobovima i stopalima.

Pokušajte smanjiti stres na radnom mjestu. Ako imate stresan posao, sada je pravo vrijeme da savladate tehnike kontroliranja stresa, poput joge ili meditacije.

Izuzetno je važno da se odmarate koliko vam je potrebno. Neke žene su uočile da su umornije tijekom dana otkako su trudne. Kako biste se lakše nosili s pospanošću po danu, više spavajte noću.

Uzmite u obzir rizike na poslu

Neki poslovi mogu ugroziti vas i vašu bebu, a u tom slučaju trebali biste nešto poduzeti ili promijeniti svoje aktivnosti. Ako imate posao koji zahtijeva težak fizički napor, obratite se svojem zdravstvenom djelatniku.

Možda ste u tako dobrom stanju da ne morate ništa mijenjati. No, većina liječnika savjetovat će vam da izbjegavate aktivnosti koje zahtijevaju dobru ravnotežu budući da trudnoća utječe na središte gravitacije i zbog toga možete lakše pasti.

Isto tako, ako vaš posao uključuje podizanje tereta, pokušajte pronaći načine kako bi se izbjeglo naprezanje leđa, osobito tijekom drugog i trećeg tromjesečja, kada je vaš trbuh sve veći. Ako možete, pokušajte napraviti dogovor prema kojem nećete morati ništa dizati.

Trebali biste također provjeriti sa svojim zdravstvenim djelatnikom u slučaju da radite s jakim kemikalijama. Maska za lice i debele rukavice mogle bi vas zaštititi, no to ovisi o kemikaliji.

Pristanak na kolačiće