Nelagode koje možete očekivati u trećem tromjesečju

Margaret Freda Sad ste u finalu! Vaš trbuh postaje svaki dan sve veći kako vaše maleno raste unutar maternice. Bliže ste nego ikada dolasku bebe, ali vjerojatno ćete morati prebroditi neke nove tegobe i bolove prije poroda.

Povećana težina i pritisak donijet će svoj niz tegoba, uključujući i zadihanost i probleme s probavom. Ove tegobe najvjerojatnije će nestati odmah nakon porođaja, ali postoje mjere koje možete poduzeti već sada koje će pomoći da posljednji mjeseci trudnoće budu što je moguće jednostavniji.

1. Ostajanje bez daha

Budući da je vaša maternica sve veća i smješta se sve više u vašem trbuhu, pritišćući dijafragmu, disanje može postati teže. Možda će vam biti teško popeti se po stepenicama i pri tome ne ostati bez daha. Najbolja stvar koju možemo učiniti jest jednostavno stvari raditi polako i pokušati se ne forsirati previše.

Neke žene imaju problema s disanjem i kad legnu. Ako je to slučaj, pokušajte spavati u polusjedećem položaju, okruženi jastucima za potporu. Gotovo su svi slučajevi otežanog disanja tijekom posljednjeg tromjesečja normalni, ali ako ste zabrinuti, posavjetujte se sa zdravstvenim djelatnikom.

2. Žgaravica i probavne smetnje

Ove dvije srodne želučane boljke obično napadaju u trećem tromjesečju. Neke će žene sada možda prvi put iskusiti probleme s probavom tijekom trudnoće i to im je veliko iznenađenje.

Zašto sada? Tijekom trudnoće cijeli se probavni sustav usporava. Kao rezultat toga, mišići želuca i jednjaka (cijev koja vodi od usta do želuca) se opuste. To omogućuje probavnim kiselinama, koje obično ostaju u vašem želucu, put prema natrag, gore u vaš jednjak i usta. Kiseline uzrokuju osjećaj pečenja u grlu. U ustima vam tada ostaje grozan okus stare hrane i želučane kiseline. To je probavna smetnja.

Kako biste spriječili žgaravicu i probavne smetnje u trudnoći, iskušajte ove prijedloge:

• Jedite manje obroke češće i imajte međuobroke. To će zadržati želučane kiseline da rade na probavi, umjesto da se vraćaju natrag • izbjegavajte masnu hranu • Ostanite uspravni nakon što pojedete (gravitacija pomaže!). I nemojte jesti zadnji obrok prije odlaska na spavanje • Uzmite žvakaću gumu kako biste uklonili gorak okus iz usta

Prije nego što posegnete za antacidima, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Pristanak na kolačiće