Nuspojave trudnoće. Što sa strijama

O strijama Strije – tamne linije koje se mogu razviti na trbuhu, grudima, stražnjici i bedrima – nastaju kada se vezivna vlakna u koži oštete nakon upornog istezanja. Osim što ih nije lijepo vidjeti, nemaju nikavog utjecaja na zdravlje i više nego često nestanu s vremenom.

POSLJEDNJE RASTEZANJE Jedna od manje dobrodošlih nuspojava trudnoće može se pojaviti u narednih nekoliko tjedana – strije kojih se užasavate. Naša koža ima nekoliko slojeva, a srednji (dermis) je elastičan, čime koža zadržava svoj oblik kada se rasteže. Ali ako područja kože ostaju rastegnuta tijekom duljeg vremenskog razdoblja, dermis može izgubiti svoju elastičnost i linije promjene boje (smeđe ili crvenkaste, na kraju izblijede u nijansu svjetliju od vašeg prirodnog tonusa kože) mogu se pojaviti na mjestima gdje su popucala vezivna vlakna u koži. To je razlog zašto su strije toliko česte u trudnoći. Mogu utjecati na trbuh, bedra, stražnjicu ili bilo koji drugi dio tijela gdje se javlja dodatna težina

DO DUBINE KOŽE Iako su strije jedna od najneugodnijih nuspojava trudnoće, ne zaboravite da je ovo samo kozmetički problem, a dobra vijest je da, u većini slučajeva, ionako izblijede nakon poroda. Strije nemaju nikakvih zdravstvenih implikacija, a budući da je malo toga što možete učiniti kako biste ih spriječili ili izliječili, stvarno se ne isplati brinuti oko toga. Nema ničeg lošega u svakodnevnom nanošenju hidratantne kreme na rastegnuta područjima, budući da to sprječava isušivanje kože i svrbež, ali je malo vjerojatno da će imati puno utjecaja na same strije. Dakle ignorirajte ih najbolje što možete i usredotočite se na svoj prekrasni trudnički trbuh koji raste, a ne na nuspojave trudnoće!

Pristanak na kolačiće