Praćenje težine, brojenje kalorija i ishrana u trudnoći? Odgovarajuća težina za trudn

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE Nikome ne trebaju prazne kalorije, no nisu svi ugljikohidrati loši. „Dobri" složeni ugljikohidrati osiguravaju ključnu energiju, plus važne minerale, bjelančevine ​​i vlakna za vas i vašu bebu. Evo što trebate znati. Ugljikohidrati su energetska hrana. Ne samo za prehranu tijekom trudnoće, već svi od njih dobivamo oko pola unosa kalorija. Iako ih sportaši gutaju radi njihove velike energetske koristi, neke osobe koje broje kalorije kažu kako se radi o praznim kalorijama i preporučuju ograničavanje istih na pomoć u kontroli težine. Ako pazite na prehranu, vjerojatno je važnije pratiti svoj ukupni unos kalorija, nego se previše brinuti o specifičnim energetskim skupinama. No neki ugljikohidrati su za vas bolji od drugih s obzirom na stjecanje odgovarajuće težine u trudnoći.

Odvajanje dobrog od lošeg

Nisu svi ugljikohidrati jednaki. Jednostavni ugljikohidrati osiguravaju puno kalorija i energije, ali oni ne nude veliku nutritivnu vrijednost u prehrani tijekom trudnoće. Za brojenje kalorija dobro je znati primjere jednostavnih ugljikohidrata kao što su bijeli kruh, bijela riža ili tjestenina, rafinirane žitarice, kolačići, torte, brza hrana i šećeri.

Složeni ugljikohidrati, s druge strane, prepuni su minerala, bjelančevina i vlakana – svega što je potrebno za vas i vaše dijete. Povrće; voće; cjelozrnati kruh, žitarice, tjestenina, smeđa riža, sušeni grah i grašak; krumpir na pari ili pečen u ljuski, sve su to složeni ugljikohidrati.

Koristi od složenih ugljikohidrata

Većina nutricionista vjeruje da složeni ugljikohidrati trebaju činiti oko 60 posto vašeg ukupnog dnevnog unosa kalorija.

Šezdeset posto može zvučati kao puno, ali razmislite o ovim dodatnim koristima za zdravlje kao i o trudničkoj težini: Vlakna u složenim ugljikohidratima, kao što su voće i povrće koje konzumirate tijekom trudnoće, pomažu olakšati bilo kakav zatvor koji možete iskusiti tijekom trudnoće trudnoće. Neke žene smatraju kako ugljikohidrati pomažu smanjiti mučninu u prvom tromjesečju.

Pomoćnici u kuhinji

Iz ugljikohidrata možete izvući najviše hranjivih sastojaka slijedeći ove savjete: Jedite svježe ili smrznuto povrće i voće. Ono ima veću hranjivu vrijednost od konzerviranoga. Pokušajte svaki dan grickati sirovo povrće i voće kao međuobrok – nećete trebati brojiti kalorije. Kada kuhate povrće, skuhajte ga u woku, mikrovalnoj pećnici ili lagano na pari, tako da zadrži svoje vitamine i minerale. Kad god je moguće, preskočite bogate umake i maslac na povrću. Ovi preljevi s puno masti zasitni su i ostavljaju manje prostora za hranjivije tvari, dodajući kilograme, ali malo vrijednosti vašoj trudničkoj težini.

Pristanak na kolačiće