Prehrana tijekom trudnoće. Riža, grah, riba i meso za proteine u trudnoći

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN U trudnoći i vama i bebi treba jako puno proteina. Doznajte koja je hrana bogata proteinima, zašto je životinjski izvor najbolji i dodatne informacije za vegetarijance.

Ako postoji jedna stvar bez koje vi i beba ne možete, to su proteini. Znajući koliko je prehrana važna u trudnoći, moramo reći da protein ima nekoliko funkcija tijekom trudnoće: vama daje energiju, a bebi aminokiseline potrebne za razvoj.

Dobre stvari Kad razmišljate o prehrani tijekom trudnoće, trebate paziti ne samo na količinu proteina koju jedete nego i na vrstu proteina. Trudnice trebaju „kvalitetne" proteine, a to je protein koji sadrži veliku količinu svih potrebnih aminokiselina. Većina životinjskih proteina je kvalitetna dok većina biljnih nije. Zato stručnjaci preporučuju da trudnice svakodnevno jedu proteine životinjskog podrijetla. Ako ste vegeterijanac ili vegan (netko tko ne jede nikakve namirnice životinjskog podrijetla, uključujući mliječne proizvode), trebate jesti posebnu kombinaciju biljnih proteina kao što su riža i grah kako biste imali dovoljno svih aminokiselina.

Hrana bogata proteinom Crveno meso je vjerojatno najbolji izvor proteina, ali ne morate svaki dan jesti odrezak kako biste ispunili svoju kvotu. I druga hrana, kao što je riba i perad, bogata je proteinima. Isto vrijedi za mliječne proizvode i grahorice. Raznolika prehrana je osnova prehrane u trudnoći. Svaka od navedenih namirnica sadrži oko 15 grama proteina: 2 velika jaja obrok u količini od 55 do 85 grama mesa, ribe ili peradi 50 grama tvrdog sira 1 šalica skuhanog graha, graška ili leće 1/2 šalice zrnatog sira

Neke trudnice nisu naviknute jesti puno mesa i mliječnih proizvoda i pitaju se hoće li se previše udebljati. Ali ako jedete uravnoteženu hranu koja uključuje dovoljnu količinu kvalitetnih proteina, ne morate se brinuti o debljanju. Trudnoća je ionako vrijeme kad ćete dobiti na kilaži. Ispravna prehrana je nabolji način da beba koja raste bude zdrava, ali i da se vi dobro osjećate.

Pristanak na kolačiće