Faze razvoja fetusa. Halo mama, ja te čujem! Razvoj bebe

Kakva je to buka? Zvuk je jedan od najstimulativnijih aspekata bebinog svijeta. Iako plodna voda ima prigušujući efekt, maternica je puna zvukova iz vašeg tijela i iz vanjskog svijeta. Vaša beba već trza na jake zvukove i obraća posebnu pažnju na određene specifične zvukove: osobito vaš glas, glazbu i druge glasove pokraj vas. Iskoristite to.

ZONA GRADNJE Vaša beba je genijalac u nastajanju! Unutar lubanje vašeg mališana mozak se razdvaja u režnjeve kroz razvojne stadije fetusa i živčani dio raste i preklapa stvarajući moždane reljefe. Svi neuroni koje će vaše dijete ikada trebati bit će na svom mjestu do kraja tog mjeseca iako će se spojevi između živaca razvijati godinama kroz bebin razvoj. Stvari se pomiču i izvan lubanje: značajke lica postaju vidljive te kapci i obrve postaju definiraniji. Na kraju ovog mjeseca beba će biti teška oko 900 g i duljine od tjemena do trtice 23 cm.

Što se događa Sluh vašeg mališana već je iznenađujuće dobro razvijen. Iako plodna voda ima prigušujući učinak, mnogi zvukovi prolaze do maternice. Vaša beba provodi vrijeme slušajući zvukove vašeg tijela – grgoljanje, vaše otkucaje srca ali i one iz vanjskog svijeta. Različite jačine zvukova dolaze do bebe tijekom različitih faza razvoja fetusa. Trza se na jake zvukove koji se događaju kraj vas, kao što su zvuk trube, lupanje vratima i udara nogama kao odgovor na ugodne zvukove, osobito na njemu najdraži zvuk: mamin glas. Od sada, ako se vaš partner sagne kako bi razgovarao s trbuhom, vjerojatno će s nekoliko udaraca odgovarati i možda će čak mijenjati položaj kako bi bio bliže glasu! Začuđujuće je da vaš mališan već uči razliku između vašeg i glasova drugih ljudi te se privikava na posebne zvukove materinjeg jezika.

Beba Bach Ako odaberete neku glazbu koja vam se sviđa i slušate je svaki dan dok se opuštate, do kraja trudnoće beba će naučiti uživati u tome jednako kao i vi i kad se rodi, prepoznat će je! Ne možete dobiti glazbenog genija izlažući ga u tako ranoj razvojnoj fazi, ali možete pokrenuti njegovo doživljavanje glazbe. Glazba je vrlo stimulativna i djeluje smirujuće na oboje. Prema tome, sad je vrijeme za pjevanje i glasno pričanje kad god je moguće tijekom dana u svim fazama razvoja fetusa – to je navika koju trebate nastaviti i s novorođenčetom.

Doznajte više o zvukovima koji nadopunjuju život vašeg mališana u raznim fazama razvoja bebe.

PL_registration_cta_inarticle_banner
Pristanak na kolačiće