Drugo tromjesečje - tjedni - kako beba reagira na vaše promjene raspoloženja

Mamica je sjajno raspoložena! Vaša beba je bila zauzeta rastom i debljanjem i sve je usredotočenija na promjene u svom vodenom svijetu. Možda toga niste svjesni, vaše raspoloženje – sretno, tužno, ljuto, ushićeno – može utjecati na kemijski sastav krvi, što pak može utjecati na stanje vašeg djeteta. Dakle, posebno je važno stres smanjiti na minimum i povećati sreću na maksimum!

ZONA GRADNJE Pozor, priprema, rasti! Sada u drugom tromjesečju, vaša beba se koncentrira na rast. Organi rastu, a posebna vrsta masti, smeđe boje, razvija se ispod kože. Počinje se formirati verniks. To je gusta, bijela tvar koja pokriva i štiti kožu vašeg fetusa i pomaže bebi da se spusti niz porođajni kanal. Do kraja ovog mjeseca, vaše dijete će biti dugo oko 13 do 15 centimetara i teško između 230 i 260 grama.

ŠTO SE DOGAĐA Iako se navikavate na dijeljenje svojega tijela s mališanom koji raste unutra, vjerojatno mislite kako su vaše misli i osjećaji su još uvijek u potpunosti privatni, uključujući i vaše promjene raspoloženja. Zapravo, za vrijeme trudnoće, vaše emocionalno stanje utječe i na vaše dijete. Kada ste uzbuđeni ili sretni, primjerice, vaš fetus reagira na kemikalije koje se otpuštaju kao odgovor na vaš ushit. Kada ste posebno mirni i opušteni, vaš osjećaj zadovoljstva dobro djeluje na vašu bebu. A ako ste iskusili određeni stres i tjeskobu, od drugog tromjesečja broj otkucaja srca vaše bebe i njena aktivnost će se povećavati kao reakcija na vašu napetost.

NEKA TO RJEŠAVAJU DRUGI Budimo iskreni: živjeti bez stresa je nemoguće. Međutim, ako možete, u drugom tromjesečju kao i tijekom cijele trudnoće, trebali biste pokušati izbjeći ekstremne tjeskobe i brige. Istraživanja pokazuju kako su djeca majki pod velikim stresom sklonija bolestima nakon poroda, a mogu biti i ćudljiva i nemirna. Naravno i geni doprinose osobinama ličnosti. No, za vaše dobro i radi bebine dobrobiti, izbjegavajte stresne situacije što je više moguće. Ne možete izbjeći sve promjene raspoloženja u trudnoći, ali nepotreban stres treba izbjegavati što je više moguće. Neka netko drugi, za promjenu, preuzme rješavanje životnih problema – imate najbolji izgovor na svijetu, od svog drugog tromjesečja nadalje!

POANTA Vrlo je jednostavno, stvarno. Odmarajte, ispravno se hranite, zatražite pomoć za ublažavanje stresa i iskoristite svaku priliku da u drugom tromjesečju ne pretjerujete! Maksimalno iskoristite svaku ponudu za pomoć svog partnera, obitelji i prijatelja. Što ste vi opušteniji, to će i beba biti opuštenija.

Pristanak na kolačiće