Tri najčešća problema sa spavanjem budućih mama

Margaret Freda „Budite odmorni” prekrasan je savjet, no ponekad je to lakše reći nego učiniti. Zbog brige o aktivnoj bebi i hormonalnih promjena može nam biti teško zaspati i odspavati. Navest ćemo neke uzroke prekidanja sna i načine na koje možemo izlaziti na kraj s njima.

1. Okretanje i prevrtanje u krevetu

Pronaći udoban položaj za spavanje jedna je od najčešćih pritužbi u vezi sa spavanjem u trudnoći, pogotovo u trećem tromjesečju.

Pokušajte leći na boku s jastukom između koljena za podršku donjeg dijela leđa. Također možete kupiti jastuk za tijelo koji se može oblikovati po duljini tijela, nudeći podršku gdje je najpotrebnije. Nekim je ženama ugodno spavati u malo nagnutom položaju s puno jastuka iza i oko njih.

2. Često mokrenje

Što više odmiče trudnoća, morat ćete češće mokriti – a noćno mokrenje vjerojatno neće biti iznimka!

Potreba za mokrenjem povećava se kako vaša maternica raste i pritišće vaš mjehur. Ne trebate smanjiti unos tekućine tijekom dana, ali možda možete manje piti pred samo spavanje.

U većini slučajeva, često mokrenje samo je znak trudnoće. No trebate biti svjesni da i infekcija urinarnog trakta ima iste simptome. To nije njezin jedini simptom: Možete osjećati da morate mokriti odmah (hitno) te bol ili peckanje pri mokrenju. Ako osjetite druge simptome osim učestalosti, obratite se liječniku. On će vjerojatno napraviti nalaz urina kako bi ustanovio imate li bakterijsku infekciju.

3. Aktivnost vaše bebe

Neke se žene bude zbog bebinih pokreta tijekom noći. Povodom toga ne možete ništa učiniti, čak to nećete ni poželjeti: Beba koja se kreće obično je zdrava beba!

Kada se bebe prestanu kretati ili uspore kretanje, obično se zabrinemo za njihovo zdravlje. Stoga, iako to može biti frustrirajuće za vas, to je zapravo znak dobrog zdravlja vašeg mališana! Ako vam beba ne da spavati noću, možete pokušati malo odspavati tijekom dana. Čak i kratak san može vas osvježiti.

Savjeti za dobar san

Evo još par načina kako imati dobar san tijekom noći:

• Izbacite kofein. • Ispitivanja su pokazala da redovita tjelovježba pomaže dobrom snu. Hodanje je odličan izbor za trudnice. • Pokušajte popiti čašu toplog mlijeka pred spavanje. • Konačno, ne uzimajte nikakve lijekove u slobodnoj prodaji ili biljne preparate koji će vam pomoći da spavate. Uvijek provjerite sa svojim liječnikom prije nego što počnete liječiti simptome na svoju ruku.

Pristanak na kolačiće